A pekingi a piacszabályozásért felelős állami hivatal bejelentette, hogy 22 esetben büntetett vállalatok monopóliumellenes lépések miatt, a vállalatok egyenként 500 000 jüan (75 000 dollár) bírságot kaptak olyan cselekményekért, beleértve a más vállalatokban való részesedésszerzést, amelyek helytelenül növelhetik piaci erejüket. A közlemény szerint a jogsértők között van hat, az Alibaba Group tulajdonában lévő vállalat, öt, a Tencent Holdinghoz tartozó cég és két, a Suning.com kiskereskedő leányvállalatai közül - írja az AP news.

Kína vezetői aggódnak a legnagyobb internetes cégek dominanciája miatt, amelyek a pénzügyek, az egészségügyi szolgáltatások és más érzékeny területek felé terjeszkednek. A kormányzó Kommunista Párt szerint a monopóliumellenes szabályok betartatása, különösen a technológia területén, idén prioritást élvez.

Az eddigi legnagyobb büntetésként az Alibabát áprilisban 18,3 milliárd jüan (2,8 milliárd dollár) bírsággal sújtották a verseny korlátozásának vádjával. Más vállalatokat is megbírságoltak vagy megrovásban részesítettek a versenyjog, az adatvédelem, a cenzúra és más szabályok megsértése miatt.

Vasárnap a múlt héten az amerikai tőzsdén debütáló Didi Global Inc. fuvarszervező céget a szabályozó hatóságok arra utasították, hogy vizsgálja felül az ügyféladatok gyűjtését és kezelését.