Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) csütörtökön egyhangú döntéssel utasította el a többségi állami tulajdonban álló China Mobile működési kérelmet, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

A China Mobile a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, több mint 930 millió ügyféllel rendelkezik, és még 2011-ben adta be az Egyesült Államok és más országok közötti telekommunikációs szolgáltatások nyújtására vonatkozó kérelmét az FCC-nek. Ha engedélyt kapott volna, akkor hozzáférne az Egyesült Államok telefonvonalaihoz, optikai kábeleihez, mobiltelefon-hálózataihoz és távközlési célú műholdjaihoz.

A kommunikációs bizottság megítélése szerint ez nemzetbiztonsági kockázatokat jelentene, a kínai kormány az Egyesült Államok kormánya elleni kémkedésre használhatná fel a China Mobile-t.

Brendan Carr, az FCC tagja közölte, hogy az Egyesült Államoknak "további lépéseket" kell tennie és meg kell vizsgálnia annak lehetőségét, hogy visszavonja más állami tulajdonú kínai szolgáltatók, köztük a China Unicom és a China Telecom működési engedélyét.

Ajit Pai, az FCC elnöke a döntést ismertetve rámutatott, jelentős a kockázata annak, hogy a kínai kormány az Egyesült Államok gazdasági érdekeit, jogrendjét és nemzetbiztonságát komolyan veszélyeztető tevékenységek folytatására használná a China Mobile-t. Például erősítené az amerikai kormányzati ügynökségek és más kényes célpontok elleni kémkedést a telefonhálózat révén.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium felügyelete alá tartozó Nemzeti Távközlési és Információs Hivatal (NTIA) már tavaly nyáron azt ajánlotta a végső döntésben illetékes Szövetségi Kommunikációs Hivatalnak, hogy nemzetbiztonsági okok miatt utasítsa el a China Mobile kérelmét.