Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kína tervezett új digitális fizetőeszköze sok szempontból hasonlóan fog működni mint a Facebookhoz köthető Libra. Mu Changchun, a Bank of China fizetési szolgáltatási részlegének helyettes igazgatója szerint a bevezetendő pénz az összes népszerű kínai platformon, mint például a WeChat, vagy az Alipay, használható lesz.

Mu szerint Kína azért ragaszkodik egy saját digitális pénz bevezetéséhez annak ellenére, hogy számos hatékony elektronikus fizetési platform létezik, hogy megőrizze az ország a szuverenitását a fizetések terén is.

A kínai központi bank már 2014 óta vizsgálja egy saját elektronikus pénz elindítását, amivel csökkenthetők a készpénzlogisztikai költségek, egyben közvetlen ráhatása lehet az államnak a pénzforgalmazásra. Egy ilyen pénz várhatóan könnyen elterjedne, különösen a nagyvárosokban, ahol már az okoz néha problémát, hogy a boltok a készpénzt nem hajlandók elfogadni, mivel szinte mindenki elektronikusan fizet.

Az azóta eltelt időben keveset lehetett hallani a kezdeményezésről, gyanítható, hogy a Libra bejelentése óta felgyorsították a fejlesztéseket. Megjelentek olyan spekulációk, hogy már idén november elején indulhat a kínai kriptovaluta, miközben a Libra leghamarabb 2020 elején kerülhet a piacra.