Újabb jel érkezett arra, hogy Hszi Csin-ping elnök a gazdaságot igyekszik megerősíteni a növekedést visszafogó Covid-19 zárlatok miatt. Ennek része az is, hogy míg 2020-ban és 2021-ben sorra szigorítottak az ország technológiai szektorában, nehezítették meg a külföldi terjeszkedésüket és a tengerentúli tőkebevonásokat, most támogatni fogják a Kínai Kommunista Párt által platformgazdaságnak nevezett ágazatot.

Minderre azért van szükség, mert az elmúlt hetekben egyre több helyen lángolt fel a koronavírus-járvány Kínában, ami miatt több nagy ipari várost – Sencsent, Sanghajt és Csengcsout – lezártak. A termelés emiatt sok gyárban visszaesett vagy teljesen leállt, ami a kínai növekedés lassulását jelezte előre. A nagy kereskedelmi bankok vissza is vágták már GDP-előrejelzésüket a CNBC szerint: az új becslés 4,4 százalékos növekedést valószínűsít, ami a januári 4,8 százalékos csökkentéshez képest is jelentős, szemben az IMF 2022-re vonatkozó 5,6 százalékos növekedésre tavaly októberi várakozásával. 

Kína nagyhatalmú Politikai Hivatala a Hszi által vezetett ülésen kijelentette, hogy fokozni fogja a világ második legnagyobb gazdaságának költségvetési és politikai támogatását, beleértve a platformgazdaságot is, és ezzel felerősítette a befektetők reményét, hogy a 2020 végén kezdődött, példátlan, sokoldalú megszorításnak talán vége – írja a Reuters.

Az optimizmust azok a jelentések is táplálták, amelyek szerint Kína legfelsőbb vezetői a jövő hónap elején szimpóziumot tartanak számos internetes vállalat részvételével, amelynek elnöki tisztét várhatóan Hszi tölti majd be.

A South China Morning Post, amely elsőként számolt be a közelgő találkozóról, két forrásra hivatkozva azt írta, hogy az Alibaba Group Holding, a Tencent Holdings és a TikTok tulajdonos ByteDance technológiai óriásokat is meghívták.

A hatóságok igyekeznek megnyugtatni a vállalatvezetőket a jelenlegi szabályozási környezettel kapcsolatban, és arra ösztönözni őket, hogy folytassák üzleti tevékenységük fejlesztését – mondta az egyik forrás a Reutersnek.

A források szerint a kínai és az amerikai szabályozó hatóságok egy olyan könyvvizsgálati megállapodás operatív részleteiről tárgyaltak, amelyet Peking még az idén szeretne aláírni, és amely a legújabb lépés annak érdekében, hogy a kínai vállalatokat ne rúgják ki az amerikai tőzsdékről.

A pénteki ülésen a Politbüro közölte azt is, hogy támogatni fogja a koronavírus-járvány által sújtott iparágakat és kis cégeket, felgyorsítja az infrastruktúra kiépítését, valamint stabilizálja a közlekedést, a logisztikát és az ellátási láncokat – írja az állami Hszinhua hírügynökség.

Gary Ng, a hongkongi Natixis vezető közgazdásza szerint a Politbüro ülése "pozitív jele annak, hogy a kormány a növekedést igyekszik előtérbe helyezni, szemben például a hitelállomány leépítéséve vagy más szabályozási változásokkal". De Ng szerint a platformgazdaságot szorongató trösztellenes intézkedések, valamint az ingatlanszektorra vonatkozó szigorítások végül visszatérhetnek.

A Hang Seng Tech index a hírre 10 százalékkal emelkedett, ami a legjobb napját jelentette azóta, hogy Liu He miniszterelnök-helyettes hat héttel ezelőtt politikai támogatást ígért a techszektornak. Az e-kereskedelmi óriások, az Alibaba és a JD.com 16 százalékot emelkedtek, akárcsak a Meituan, míg a Tencent 11 százalékos pluszban áll.

A piacokat az elmúlt két hétben keményen sújtották azok a félelmek, hogy a zárlatok súlyos károkat okozhatnak a kínai gazdaságban, és kisiklathatják a globális fellendülést, miközben számos ország épp most lábal ki a járványfellángolások okozta visszaesésből.