Lemondott az amerikai Védelmi Minisztérium szoftverügyekért felelős vezérigazgatója, tiltakozásul az amerikai hadserege elképesztően lassú digitális átállása miatt. Elmondása szerint nem bírta nézni, ahogy Kína állva hagyja az Egyesült Államokat. A Pentagon korábbi tisztségviselője a Financial Timesnak adott nyilatkozva azt mondta: az Egyesült Államok kudarca, hogy nincs megfelelő válasza a Kína által jelentett kiberfenyegetésre, és ezzel veszélyezteti gyermekei jövőjét is.

Egyszerűen a következő 15-20 évben nincs haderőnk ezen a téren, amely fel tudná venni a versenyt Kínával. Szerinte ez már kész tény, végleges - mondta Nicolas Chaillan és hozzátette, nagyon jó oka van emiatt dühösnek lenni. A lap szerint Chaillan - aki a légierő szoftverekért felelős vezető tisztségviselője volt -összesen három évet töltött azzal, hogy megpróbálja növelni a Pentagon kiberbiztonsági kapacitásait. Úgy látja, Kínának már sikerült megszereznie a globális dominanciát, köszönhetően a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a kiberkapacitások terén szerzett előnyének. Szerinte ezek a feltörekvő technológiák sokkal fontosabbak az Egyesült Államok jövője szempontjából, mint az olyan nagy költségvetésű projektek, mint az ötödik generációs vadászgépek, az F-35-ösök.

Miközben Kína arra készül, hogy uralja a világot, a média tematizálásán keresztül a geopolitikai konfliktusokig mindenben, addig az amerikai kiberbiztonsági kapacitások a kormányzat egyes területein óvodás szinten vannak - folytatta a szakértő. Ennek a helyzetnek a kialakulásában nem kis szerepet játszottak a nagy technológiai óriáscégek, mint például a Google ellenállása azzal szemben, hogy a Védelmi Minisztériummal együttműködjön. A konkrét lépések helyett költséges és parttalan viták folynak a mesterséges intelligencia etikai kérdéseiről, és ez lelassítja az Egyesült Államokat. Eközben a kínai cégeket kötelezik arra, hogy együttműködjenek Pekinggel, a mesterséges intelligencia területén komoly befektetések történtek az etikai követelmények mellőzésével.

Chaillan tervei szerint az amerikai kongresszusnak is beszél majd a Kína jelentette kiberfenyegetésről. A szakember elismerte, az Egyesült Államok még mindig háromszor annyit költ védelmi célokra, mint az ázsiai ország. Azonban ezek a plusz források egyrészt arra mennek el, hogy az amerikai beszerzési költségek sokkal magasabbak, másrészt rossz terülteken költik el ezeket. A hatalmas bürokrácia és túlszabályozás hatalmas erőforrásokat emészt fel a Pentagonban és ez a szükséges változások útjában áll.

A brit lap emlékeztet, hogy a kiugrott pentagonos által elmondottak nagyon rímelnek arra, amit idén egy a kongresszus által megbízott nemzeti védelmi bizottság megállapított. E szerint Kína 10 éven belül leelőzi az Egyesült Államokat, mint a világ vezető hatalma a mesterséges intelligencia területén.