Jelenleg 30, de egy hét múlva már 50 robogóval működteti közösségi szolgáltatását az E.ON és a lengyel hátterű blinkee.city.

A működési elv lényegében ugyan az, mint az autómegosztóknál. Egy applikáció segítségével lehet megtalálni, kibérelni és elindítani a járműveket, az elszámolás perc alapú: 49 forint (diákoknak 41 forint). A parkolás - vagyis ha valaki nem szeretné, hogy más elvihesse a robogót - akkor 6 forintot kell fizetnie percenként, az egész napos bérlet pedig 4900 forint.

A bérlés feltétele a 16. életév betöltése és legalább féléves, érvényes AM vagy annál magasabb kategóriájú jogosítvány. A robogókat kizárólag egyedül lehet használni.

A robogókkal Budapest közigazgatási határán belül lehet közlekedni, de a bérlést csak a kijelölt szolgáltatási területen belül lehet megkezdeni és lezárni. Jelenleg északra a Margit híd, délre a Petőfi híd a határ. Pesten az Oktogonon, illetve a Múzeum körúton nem lehet kívül megállni, Budán a Villányi út - Alkotás út a határ.

Ez azonban nem sokáig lesz így - tudta meg lapunk Varsányi Tamástól, a Blinkee.city ügyvezetőjétől. Amint elérik az 50 robogós számot (egy hét múlva), akkor a terület is sokkal nagyobb lesz: elérik a Dózsa György út vonalát Pesten és Budán is kijjebb tolják a határt.

A térkép forrása: blinkee.city

A robogók 3,1 kilowatt teljesítményükkel, és 35 amperórás akkumulátoraikkal körülbelül 60 kilométer megtételére alkalmasak.

A járművekhez bukósisakot - és egészségügyi sapkát - adnak.

Ha javításra szorulna egy robogó, akkor a felhasználóknak legfeljebb 100 ezer forintig kell állniuk a költségeket, a sisak elvesztése 22 ezer forint, ha pedig sikerül teljesen megsemmisíteni a robogót, akkor 990 ezer forintot kell fizetni.

Ha valaki rossz helyen parkol, akkor a szállítás költsége 7 ezer forint, plusz a bírságok, ha pedig a szolgáltatási területen hagyja a járművet, akkor 5 ezer forintot, plusz a bérleti idő növekményt vonják le a kártyájáról.

A kép forrása: Napi.hu/Szász Péter.