Sokan panaszkodnak arra, hogy a magyar kormány azoknak is kiküldött egy emailt a 2022-től osztott kormányzati támogatásokról, akik akkor adták meg az emailcímüket és a szükséges felhatalmazást, amikor az oltásra regisztráltak. Néhányan pedig állítják, hogy a vakcinák beadására való regisztrációkor sem kértek az állami tájékoztatásból, mégis kapják a leveleket. 

A listáról elvileg könnyen le lehet iratkozni: a kormány emailjeinek a végén rendre található is egy link, amely az adatkezelési tájékoztatóra vezet, ennek a legvégén pedig ez olvasható: „Amennyiben Ön le kíván iratkozni a hírlevélről, kérjük, írjon e-mailt a [email protected] e-mail-címre. Ebben az esetben az adatkezelő az Ön e-mail-címét törli a nyilvántartásból.”

A Telex viszont úgy tudja, hogy a gyakorlatban sokaknak így sem sikerült leiratkozniuk, hiába kérvényezték azt többen is. Volt, aki már négyszer, más hatszor próbálkozott sikertelenül. 

„A ”szigorú adatvédelmi szabályok betartásával„ kapcsolatban annyit szeretnék megjegyezni, hogy hónapokkal ezelőtt (pontosabban: 2021 áprilisában) megpróbáltam leiratkozni erről a hírlevélfolyamról az általuk a levelek alján megadott lépéseket követve – a leveleket ehhez képest azóta is töretlenül kapom, a legutóbbit ezen a héten.” - közölte a portál egyik olvasója, de a cikkben figyelmeztetnek, hogy a panaszosok beszámolói nem tekinthetők reprezentatívnak. Előfordulhat, hogy valamilyen technikai hiba miatt nem tudnak megszabadulni a Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező kéretlen, számukra spamnek számító levelektől.

A témában megkeresték a Rogán Antal vezette, a levelezőlistát fenntartó Miniszterelnöki Kabinetirodát, de onnan nem érkezett még válasz.