Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IBM biztonsági csapata, az X-Force Threat Intelligence szúrt ki egy főleg Japánban terjedő levelet, amelyben azt írják, hogy a címzett és családja a Kínából lassan más területekre is átterjedő koronavírus potenciális veszélyeztetettjei között van. Épp ezért arra kérik őket, sürgősen nyissák meg a csatolt Word dokumentumot, amelyben részletes tudnivalók olvashatóak a védekezés módjairól.

A dokumentum valódi tartalma egy Emotet nevű malware, amely észrevétlenül települ az áldozatok gépére. Ez pedig onnantól kezdve egy olyan átjárót nyit illetéktelenek számára, amelyen keresztül adatokat másolhatnak át magukhoz, illetve más kártékony kódokat juttathatnak fel a gépre, többek között zsarolóvírusokat - olvasható a szakportálon.

A szakértők szerint az Emotet malware terjesztői eddig is minden lehetséges témát és eseményt kihasználtak arra, hogy megtévesszék áldozataikat. A koronavírus nagyon sikeresebb átverési alapnak bizonyulhat, mivel az emberek egy része minél több forrásból szeretne tájékozódni, hogy elkerülje a pánikot.

A Kaspersky Lab is felfedezett azóta néhány hasonló próbálkozást, ahol e-mailekben a koronavírusról szóló legújabb információkat, vagy akár "leleplező" videókat ígértek. Az általuk elfogott példányokban a doc és docx fájlok mellett pdf és mp4 kiterjesztésű csatolmányokat is találtak.