Lassulhat az internet a koronavírussal kapcsolatos intézkedések miatt - közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) kedden a Facebook-oldalán.

Nagyobb terhelés

A koronavírus terjedésének megakadályozása és a munkatársak védelme érdekében egyre több munkáltató dönt az otthoni munkavégzés (home office) elrendelése mellett, ez pedig jelentősen megnövelheti az internetes forgalmat.

A dolgozók egyre nagyobb része használ virtuális magánhálózatokat (VPN), amelyek lehetővé teszik a vállalati infrastruktúra elérését, emellett a napi munkavégzés során a kollégákkal, partnerekkel való kapcsolattartásra sokan a különféle videokonferencia-megoldások (például Skype) mellett döntenek. Emellett az oktatási intézmények egy része internetes közvetítés segítségével tart előadásokat és az otthon maradt diákok, felnőttek jelentős hányada használ ezekben a napokban online videojátékokat és streaming szolgáltatásokat.

Érdemes hozzányúlni a beállításokhoz

Az NKI azt írta: az ilyen nagy adatforgalmat igénylő szolgáltatások használata következtében az otthoni hálózatok akkora terhelést kaphatnak - különösen, ha egy háztartásban egyszerre többen is igénybe vesznek ilyeneket -, hogy feltételezhetően lassulások, esetleg kapcsolati problémák lesznek tapasztalhatóak.

Az otthoni munkavégzés folyamatossága érdekében érdemes megfontolni az egyes szolgáltatások használatát, a használat során a beállítások (például képfelbontás) módosítását, illetve érdemes alternatív internethozzáférési lehetőségekkel (például mobilnet) számolni.

Az európai internetes hálózatok már jelentős forgalomnövekedést tapasztaltak, például a Telecom Italia vezérigazgatója, Luigi Gubitosi arról számolt be, hogy a vezetékes hálózat forgalma több mint 70 százalékkal növekedett, ami megszakított internetkapcsolatokat eredményezett.

A mobilszolgáltatók már léptek

A magyarországi mobilszolgáltatók a napokban jelentették be, hogy a járvány elleni harc érdekében ingyenesen extra adatforgalmat biztosítanak az előfizetőknek.

A Telenor 100 gigabájt (GB) adatforgalmat ad ingyen minden ügyfelének. A Telekom valamennyi mobilosnak külön díjazás nélkül 10 gigabájt extra adatmennyiséget biztosít, valamint a lakossági és kisvállalati ügyfelek a Telekom-alkalmazásban még további 5 gigabájt adatot pótlólag aktiválhatnak.

A Vodafone pedig ingyenesen elérhetővé tette az oktatási tartalmakat diákoknak és pedagógusoknak, emellett extra adatkeretet és prémium tévétartalmat nyújt az érintetteknek.