Egy francia tanulmány szerint a kutyák 97 százalékos hatékonysággal képesek kiszagolni a koronavírus-fertőzést az embereknél - írja a Bloomberg. Sőt, az ebek a nem fertőzötteket is 91 százalékos hatékonysággal szagolták ki. Ez azt is jelenti, hogy a kutyák "szimathatékonysága" sok 15 perces antigéntesztnél is jobbnak bizonyul.

A kutatás eredményei azt erősítik meg, hogy a vírust kiszagoló kutyákat a jelenleginél sokkal szélesebb körben, több repülőtéren, vasútállomáson vagy olyan helyzetben lehetne alkalmazni, ahol tömegeket kellen a Covid miatt szűrni. A kutyák használata azt is jelentené, hogy a koronavírus-fertőzést a másodperc töredéke alatt azonosítani lehetne, ráadásul nem invazív módon - nem beszélve arról, hogy ez a módszer a többi szűréshez képes alacsonyabb költségvonzattal is bír - írja a Bloomberg.

A kísérletet a Párizs közeli Maisons Afortban lévő francia állami állatorvosi főiskola végezte. Vattakorongokkal emberek hónaljából vettek izzadságmintákat, amelyeket egy üvegbe zártak, majd legalább két különböző kutyával megszagoltatták azokat. Egyik kutya sem volt semmilyen kapcsolatban korábban a minták tulajdonosaival. Ezzel a módszerrel 355 embert teszteltek, amelyből 109 olyan önkéntes képezte a kontrollcsoportok, akiknél PCR-teszt mutatta ki a koronavírus-fertőzést. A kutatásban 9 kutya vett részt, és a kutatók nem tudták, hogy melyik minták voltak PCR-pozitívak.

A Bloomberg emlékeztet, hogy júliusban Németországban is végeztek hasonló kísérletet, ahol fertőzött és nem fertőzött emberek nyálmintáit mutatták meg kiképzett kutyáknak. Itt az ebek több mint 90 százalékos hatékonysággal tudták kiszűrni a fertőzötteket. Finnországban, Dubaiban és Svájcban már elkezdtek olyan kutyákat kiképezni, amelyek képesek kiszagolni a Coviddal megfertőzött embereket.

A Bloomberg szerint a legutóbbi vizsgálatot márius 16 és április 9 között végezték és az Ile-de-France régió 25 ezer euróval (8,75 millió forinttal) járult hozzá a kutatáshoz.