Koronavírus: újabb piszkos trükkel próbálkoznak csalók

Újabb módszerrel próbálkoznak a koronavírus-járvány okozta félelmet kihasználni a csalók - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) a honlapján az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. április 1. szerda, 21:59
Fotó: Napi.hu

Az NKI szerint a támadók helyi kórházak nevében küldenek e-maileket.

Ezekben azt állítják, hogy a címzett érintkezett egy olyan kollégával, baráttal vagy családtaggal, akinél kimutatták a koronavírus-fertőzést. Ezért arra kérik a felhasználót, hogy a mellékelt űrlap kitöltése és kinyomtatása után, fáradjon be a legközelebbi kórházba a tesztek elvégzéséhez.

Az NKI hangsúlyozza:

ha valaki megnyitja a mellékletként küldött "EmergencyContact.xlsm" táblázatot, és rákattint a "Tartalom engedélyezése" gombra, káros szoftvert letöltő és lefuttató makrók indulnak el az áldozat gépén.

A rosszindulatú program egyrészt felderíti a megtámadott rendszert (könyvtármegosztások, telepített programok), másrészt kriptopénztárcákat (kriptopénzek tárolására szolgáló program) és a böngészők által elmentett sütiket (cookie) próbál megszerezni: így a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek - hangsúlyozták.

A járvány ideje alatt továbbra is kellő óvatossággal szükséges kezelni az új koronavírussal kapcsolatos e-maileket, nem ajánlott megnyitni a csatolmányokat, helyette javasolt telefonon felvenni a kapcsolatot az e-mailt küldő szervezetekkel - ajánlja a kibervédelmi intézet.

HOZZÁSZÓLÁSOK