Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) hazai képzését felügyelő Neumann Társaság az oktatásért felelős szaktárcával kötött korábbi megállapodás értelmében a középszintű és emelt szintű informatika érettségi vizsgát jeles érdemjegyre teljesítők számára további vizsga letétele nélkül biztosítja az ECDL-bizonyítványt - tudatta a társaság.

A digitális kompetenciákat igazoló ECDL előnye, hogy nemzetközileg több mint 150 országban elfogadják, a bizonyítvány megléte pedig számos hazai felsőoktatási intézményben mentességet biztosít az informatika alapképzés óráin való részvételtől, illetve sok munkakör betöltéséhez is alapfeltételnek számítanak a benne foglalt ismeretek.

Ez azt jelenti, hogy a jelesre érettségizők a ECDL-képzés hétmodulos (számítógépes alapismeretek, online alapismeretek, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés, prezentáció, IT-biztonság) Standard vizsgája alól mentességet kapnak az ECDL-bizonyítvány igénylésekor. A magasabb szintű digitális készségeket biztosító ECDL-vizsgamodulokból (például az Advanced szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés és prezentációkészítés) a jeles érettségit teljesítőknek is szükséges különálló vizsgát tenniük.

Az ECDL Standard bizonyítványt a jelesre érettségizők a vizsgaeredmény kézhezvételét követően kaphatják meg, ha kitöltik a Neumann Társaság letölthető regisztrációs lapját, amelyet aláírva az érettségi bizonyítvány vagy törzslapkivonat képével együtt e-mailben elküldik azt a [email protected] címre - derül ki az erről szóló közleményből.

Mivel 2020 februárjától - az aktuális koronavírus-helyzettől függetlenül - a Neumann Társaság bevezette az elektronikus ECDL-bizonyítványt, így az online regisztrációt követően néhány napon belül e-mailben kapják meg az elektronikusan hitelesített, időbélyegzővel ellátott e-bizonyítványt, amelyet a Neumann Társaság honlapján elérhető fiókjukból a későbbiekben is bármikor és bárhonnan elérhetnek.

A koronavírus-vészhelyzet nyomán a Neumann Társaság április közepétől az online vizsgázást is lehetővé tette az ECDL-képzésben résztvevő több ezer ember számára.

A járvány első napjaiban csatlakozott a Digitális Jólét Program Digitális Összefogás akciójához is, amelynek keretében egyéb módszerekkel is segíti a lakosságot a koronavírus-fertőzés alatt. A tanárok számára a társaság távoktatásban használható ötleteket tartalmazó digitális tananyagot kínál: ezt a járvány alatt másfélszer annyian töltötték le, mint a hétköznapokban.

A társaság összes digitális segédanyaga elérhető a Neumann Társaság honlapján, köztük az ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tananyaggal, amelynek átolvasnia külön is javasolják, mivel a koronavírus-pánik nyomán az interneten is egyre gyakoribbak a csaló e-mailek és álhírek.