Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) keddi közleményében felidézte, a magyar EUREKA programban való részvételt segítő, márciusban megjelent pályázat része a német-magyar bilaterális együttműködés támogatása is. Az EUREKA együttműködés keretében megvalósuló közös pályázat megjelentetéséről tavaly júniusban állapodott meg Pálinkás József, az NKFIH elnöke és Georg Schütte, a német Oktatási és Kutatási Minisztérium államtitkára. Németország korábban csak a Cseh Köztársasággal indított hasonló együttműködést.

A tájékoztatás szerint az 1985-ben létrehozott, nemzetközi együttműködésben megvalósuló ipari, technológiai kutatásokat ösztönző EUREKA nem rendelkezik központi pénzkerettel, a projektek költségeit a tagállamok nemzeti támogató programjaikon keresztül állják.

Az EUREKA projektek jellemzően a viszonylag gyorsan piacra vihető kutatási-fejlesztési (K+F) eredmények megvalósítását célozzák. A résztvevők többsége vállalkozás, profitorientált intézmény. Az EUREKA megalakulása óta mintegy 6000 innovatív projekt valósult meg, több mint 37 milliárd euró költségvetéssel.

Magyarország 1992-es csatlakozása óta összesen 38 közös projekt valósult meg német-magyar részvétellel. Jelenleg négy német-magyar közös projekt van folyamatban - közölték.

A pályázati programról kedden tartott információs napot az NKFIH és a német minisztérium. A közlemény idézi Pálinkás Józsefet, az NKFIH elnökét, aki elmondta: az EUREKA-projektek tematikája sokféle, de a német-magyar felhívás azt is célozza, hogy az infokommunikáció, a gyártástechnológia és a biotechnológia területén az eddiginél még szorosabb legyen az együttműködés a két ország innovatív vállalkozásai és kutatói között.

A rendezvényen bemutatkozott a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet, a többi között autóipari műszaki kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Hepenix Kft., valamint a Karslruhe Institut of Technology részvételével megkezdett, 410 ezer euró (123 millió forint) költségvetésű, az ipar 4.0 technológiák kis- és középvállalkozásoknál alkalmazható megoldásait fejlesztő projekt.

A közleményben kitértek arra is, hogy más országok pályázóival további öt magyar részvételű EUREKA-projekt megvalósítása folyik zajlik, infokommunikáció, biotechnológia, agrárinnováció, anyag- és gyártástechnológia és környezetvédelmi technológiák területén.

Az EUREKA együttműködés tagja a 28 uniós tagállam, valamint Izland, Izrael, Monaco, Norvégia, Oroszország, San Marino, Luxemburg, Svájc, Szerbia, Törökország, Macedónia és Ukrajna, társult tagként pedig Dél-Afrika, Dél-Korea és Kanada.

A fotó forrása: Pixabay.