Az Atlas VPN szakszolgáltató gyűjtése szerint a hackerek mintegy 1,3 milliárd dollárt loptak el 78 támadásban 2022 első negyedévében. A legvonzóbb terep az Ethereum és a Solana rendszerek voltak csak ebben a negyedévben több mint 1 milliárd dolláros veszteséget okoztak ezeknek a piacoknak a támadók.

Az adatok a Slowmist Hacked által szolgáltatott számokon alapulnak, a pénzbeli veszteségeket az adott kriptovaluta átváltási árfolyama alapján számította ki az Atlas VPN.

Az Ethereum ökoszisztéma közel 636 millió dollárt veszített 18 támadásban az idei első negyedévében. A legnagyobb hack március végén történt, amikor támadók 173 600 Ethereumot és 25,5 millió USDC-t loptak el 610 millió dollár értékben.

A Solana rendszert 5 sikeres támadás érte, amivel 397 millió dollárt loptak el az első negyedévében.

A Binance Smart Chain ökoszisztémában 14 alkalommal támadtak sikerrel kiberbűnözők, közel 100 millió dolláros veszteséget okozva. A Qubit protokollt is támadás érte a QBridge befizetési funkciót kihasználva.

A blokklánc feltörések minden idők legmagasabb szintjét érik el. A blokkláncot ért egyéb hackelések 10 esemény során közel 57 millió dolláros veszteséget okoztak. Az IRA Financial Trust, amely önkéntes nyugdíjszámlákat vezet, 36 millió dollárt veszített.

Kiemelt célpont az NFT

Az NFT-k voltak a kiberbűnözők első számú célpontjai 20 hackeléssel és közel 49 millió dolláros veszteséggel. Egyes támadók adathalászattal támadtak a Discord platformon keresztül.

Emellett sok csaló indít NFT-projekteket, amelyekről kiderül, hogy átverések. A tőzsdékről mindössze 3 esemény során 42 millió dollárt csaltak ki.

A kriptopénz rendszereknek 2018 első negyedévében csak 5 blokklánccal kapcsolatos hackelési eseményben estek neki bűzötők. A következő évben, 2019 első negyedévében a hackelések száma 1140 százalékkal, 62-re nőtt. Miközben 2020 első negyedévében a hackek száma 13-ra csökkent, addig 2021 első negyedévében a blokklánccal kapcsolatos betörések és átverések száma 154 százalékkal 33-ra ugrott.

A blokklánccal kapcsolatos hack-események 2022 első negyedévében rekordot értek el. Ez 136 százalékos növekedést jelent évews összevetésben. Az új kripto-ökoszisztémák térnyerésével a kiberbűnözők több célpontot kapnak, amelyeket kihasználhatnak. Ráadásul a fellendülő NFT trend még több csalót vonzott az iparágba.