Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a HCEMM Nemzeti Laboratórium fejlesztésének első, idén záruló szakasza még 2020-ban indult 900 millió forint támogatásból.

A 2026-ig tartó újabb szakaszban a Szegedi Science Parkban lévő inkubátorházban jelentős mértékű kutatóiinfrastruktúra-fejlesztés valósulhat meg. Komplex bioinformatikai rendszerek épülnek ki, jelentős szerverkapacitással támogatva.

Létesül egy ISO tanúsítvánnyal rendelkező PCR diagnosztikai laboratórium, valamint a kutatócsoportok működési támogatásának biztosítása mellett elsősorban az élettudományokhoz kapcsolódó speciális kutatási infrastruktúrák beszerzése is megvalósulhat. A központban hét kutatócsoport több mint 40 kutatója számára nyílik lehetőség arra, hogy eredményes tudományos munkát végezzen - írták.

A HCEMM Nonprofit Kft. főtevékenysége az egészséges öregedéssel kapcsolatos biotechnológiai kutatás, fejlesztés, céljuk új diagnosztikai és kezelési módszerek kifejlesztése, amelyekkel hozzájárulnak a betegségek korai felismeréséhez és eredményesebb kezeléséhez.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ és a HCEMM Nonprofit Kft. létrehozását egy 15 millió euró értékű közvetlen európai uniós támogatás tette lehetővé. Ezt egészíti ki a tulajdonos intézmények - Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Szegedi Biológiai Kutatóközpont - saját hozzájárulása és kapcsolódó európai uniós pályázatai mintegy 27 millió euró értékben. Hazai forrásból a HCEMM-projekt ezidáig több mint 4,5 milliárd forint támogatásban részesült, amely 2026-ig áll rendelkezésre.