Lányokat tanít programozni a Vodafone

A Vodafone új kezdeményezésének részeként világszerte 26 országban, köztük Magyarországon is indít kurzust programozási ismeretekről 14-18 év közötti diáklányok számára - jelentette be a Vodafone Magyarország.
Szabó Zsuzsanna, 2017. augusztus 8. kedd, 16:22
Fotó: Napi.hu

Miután a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikus szakokon a folyamatosan növekvő munkaerő-piaci igény ellenére a nők részvétele még mindig rendkívül alacsony. Magyarországon a nők aránya a felsőoktatásba jelentkezők között 2015/2016-ban még mindig az informatikai (12 százalék) és a műszaki (24 százalék) területeken volt a legalacsonyabb.

Ezért a Vodafone elindította aCode First: Girls elnevezésű nemzetközi programot. A szervezet tizenéves lányoknak oktat ingyenesen programozást Európában, Indiában, a Közel-Keleten, Dél-Afrikában és Ausztrália térségébe - idén nyáron pedig Magyarországon is.

Az első képzést augusztus 28. és 31. között tarják Budapesten, amelyen 15 fiatal lány vehet részt. A Vodafone közleméye szerint a négy napos workshop alatt a diákok olyan programozási nyelvekről és fejlesztői programokról sajátíthatnak el alapismereteket, mint a html, a CSS, a GitHub és a Bootstrap, az oktatás zárultával pedig akár saját weblapot fejleszthetnek.

A kódolás ismerete jelenleg óriási előnyt jelenthet egy munkavállaló számára, a jövőben viszont rengeteg munkakör esetében egyenesen elengedhetetlen lesz, így a mi felelősségünk felkészíteni a következő generációt ezekre az új feladatokra - mondta Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország hr-vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone Code First: Girls augusztusi kurzusára a digitaliscsalad.hu weboldalon egy kvíz kitöltésével jelentkezhetnek az érdeklődők, az ősz folyamán pedig további programok indulnak Budapesten és Miskolcon is - derül ki a mobilszolgáltató közleményéből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.08.09 12:54

@Milcsi88: ja, csak a genderelmélet szerint nettó fasizmus ezt kimondani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Milcsi88, 2017.08.09 12:50

Úgy 2-3 napja arról szóltak a híradások, h a Google kirúgta egyik alkalmazottját, mivel szóvá tette miért vannak kevesen pl. női programozók. Ezek szerint az érvei mégis "ültek".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html