Legalább 80 millió profilt törölne a Facebook

A közösségi oldal először közölt számokat a hamis profilokról, eltávolított bejegyzésekről és egyéb moderációval kapcsolatos tevékenységekről - írja a PC World.
Szabó Dániel, 2018. május 18. péntek, 06:20
Fotó: Shutterstock

A Facebook hivatalos híre szerint az idei első negyedévben 837 millió spamet és egyéb olyan bejegyzést távolítottak el a közösségi oldal moderátorai, amelyek valamilyen formában nem feleltek meg a Facebook hivatalos felhasználási feltételeinek - számol be a portál az adatokról, amelyeket részletesen le is bontott.

A legtöbb bejegyzést (21 milliót) szexuális vagy egyéb felnőtt tartalmak miatt távolították el, 5 milliót töröltek azért, mert a gyűlöletbeszéd kategóriába estek. Erőszakosnak 3,5 millió megosztást minősítettek.

Az profilokból, amelyek mögött nem álltak valós személyek, vagy mások nevében hozták létre őket március végéig összesen 583 millió bukott meg a valódiság-teszteken. Kamuprofil a Facebook belső becslései szerint a maradék összes felhasználó 3-4 százaléka lehet. A PC World számítása alapján a jelenlegi két és fél milliárdos felhasználói tábort alapul véve alsó hangon is 80 millió fiókot kellene még törölni.

A bejegyzéstörlő algoritmusokon viszont van még mit finomítani: a Facebook mindeddig képtelen volt gépi és humán erőforrásokkal lefedni a moderálási feladatokat. A mostani elemzésükben is jelzik, hogy bár az egyértelmű spameket szinte száz százalékosan már a felhasználói bejelentések előtt ki tudja szűrni a rendszer, az erőszakos tartalmaknál ez az arány már csak 86 százalék, míg a gyűlöletbeszéd esetében csak a kritikus bejegyzések 38 százalékát találja meg magától a mesterséges intelligencia vagy egy emberi moderátor.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK