A világ eddigi legnagyobb távolságú, helyből fel- és leszállni képes, elektromos hajtású géppel elvégzett repülésére február 23-án került sor – írja az ITBusiness.

Az AutoFlight cég „Prosperity I” nevet viselő, negyedik generációs légijárművének formaterveit a híres autódizájner, Frank Stephenson vezetésével dolgozták ki. 

A kecses légi taxival a cég Augsburg melletti tesztrepülőterén egy előre meghatározott útvonalat repültek be, 20 alkalommal teljesítve a kört. A fel- és leszállás között összesen 250,3 kilométeres távolságot tett meg.

A távirányítású, de magas szintű autonómiával rendelkező vezérlőrendszerrel is felszerelt „Prosperity I” a rekordrepüléssel új világrekordot állított be, ugyanis az előző, 248 kilométeres csúcsot a Joby Aviation tartotta.

A lítium-ion akkumulátorokkal felszerelt légi taxi a tervek szerint az európai közlekedési hatóság, az EASA engedélyeit kapja majd meg elsőként, így 2025-ben akár meg is indulhat az utasforgalmi repülés a futurisztikus mini légijárművekkel,

de ehhez még a tervezett szolgáltatási területek hatóságaival, önkormányzataival is egyeztetni kell.

Az AutoFlight Prosperity I a beépített emelőlégcsavarok segítségével száll fel és le, majd a szárny és a tolólégcsavarok segítségével halad előre.

A gép maximális sebessége elérheti a 200 kilométert óránként, míg egy feltöltéssel elérhető maximális repülési távolságnak a 250 kilométert célozták meg, a jelek szerit sikerrel.

Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a rekordrepülés alkalmával utasok nem tartózkodtak a gépben, így a mozgatandó felszállótömeg jóval alacsonyabb volt a valós mindennapi használatban várhatónál.