Az eszköz megváltoztatta a világot, hiszen olyan helyeken is lehetővé tette az életet, ahol ma ez már elviselhetetlen lett volna. De ezért nagy árat kell fizetni, mert a statisztikák szerint a klímák felelősek a bolygó villamosenergia-fogyasztásának tíz százalékáért - olvasható a portálon.

Az biztos, hogy a mostani technológia fenntarthatatlan. Ma 1.2 milliárd légkondicionáló van üzembe helyezve, ez a szám pedig 2050-re óvatos becslések szerint is 4.5 milliárdra fog emelkedni.

Az indiai kormány az amerikai Rocky Mountain Institute (RMI) nonprofit környezetvédelmi szervezettel koalícióban egymillió dolláros versenyt hirdetett, melynek célja, hogy megtalálják az új generáció hűtési technikáját. A verseny résztvevőinek az a feladata, hogy ötödannyi környezeti hatása legyen az új technológiának a mostaninál, de ne kerüljön csak maximum kétszer annyiba.

Az embereket rá kell bírni arra, hogy ne az árak, hanem a környezeti hatások és a teljesítmény alapján válasszanak klímát.

A légkondi fejlesztésével egyébként korábban azért nem nagyon foglalkozott senki, mert bár szinte mindenhol jelen vannak, alig láthatóak és a fogyasztóknak nem volt igénye a változtatás.