Immár zsinórban a hatodik nyereséges negyedévét zárta az Amazon a cég tegnap tőzsdezárás után megjelent gyorsjelentése szerint, s részvényenkénti nyeresége 52 centre emelkedett az egy évvel korábbi 17 centről. Az elemzők azonban a Reuters konszenzusa szerint ennél többet, 79 centet vártak. A piac nem örült a csalódásnak a várt 386 millió dolláros helyett csak 252 millió dollárosra sikeredett profit nyomán a zárás utáni kereskedésben a mélybe küldték a részvény árfolyamát, amely 818 dollárról 772 dollárra esett.

Az árbevételi oldal pedig nem alakult rosszul, a harmadik negyedév 32,71 milliárd dolláros forgalma hajszálnyival jobb volt az elemzők által becsült 32,69 milliárdnál, s közel 29 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 25,36 milliárdnál. Jól szerepelt a cég felhő alapú szolgáltatásokat nyújtó üzletága is, bevételei 55 százalékkal, 3,23 milliárd dollárra ugrottak, ez is hajszálnyival magasabb a piac által vált adatnál.

Ami nem tetszett a piacnak, az költségek vártnál nagyobb mértékű elszabadulása volt a cégnél, s az Amazon arra is figyelmeztetett, hogy a különböző raktározási tevékenységekkel és a videogyártással kapcsolatos költségek jelentősen nyomaszthatják a negyedik negyedéves profitot is. A cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy vásárlóihoz minél hamarabb el tudja juttatni a termékeket, s ezért saját szállítási hálózat kiépítésébe kezdett, ez azonban meglehetősen forrásigényes folyamat.

A cég a negyedik negyedévre operatív eredményét 1,25 milliárd dollár körülre várja, ami jelentősen elmarad a piac korábbi, 1,62 milliárd dolláros várakozásától. A bejelentés önmagában is egyfajta profitfigyelmeztetésként értékelhető, így nem csoda, hogy a részvények meredek esésnek indultak.

A költségek emelkedését a negyedik negyedévben több tényező együttesen okozza. A karácsonyi szezon előkészületeként a cég 18 új raktárak nyitott a harmadik negyedévben s október elején újabb 5-öt - mondta Brian Olsavsky pénzügyi igazgató az elemzőknek tartott konferenciabeszélgetésen.

Az igazi kihívást az okozza a cégnél a befektetőknek, hogy meglehetősen nehéz a fejeket átállítani arra, milyen részvényként értékeljék az Amazont. Korábban arról volt ismert, hogy az egyik leghosszabb ideje pozitív profit nélkül működő cég volt, ez az utóbbi negyedévekben megváltozott. Sokan úgy kezdték el elkönyvelni, hogy a társaságnál az intenzív beruházások korszaka véget ért, s most át lehet állni az értékelésben egy olyan modellre, amely stabilan emelkedő jövedelmezőséggel és csökkenő beruházási aránnyal és kordában tartott költségekkel számol. Az új és egyébként ígéretes üzletágak fejlődése - mint a felhő alapú szolgáltatások, a médiatartalmak előállítása - miatt azonban a beruházás és költségszint meglehetősen hullámzóvá vált, s ez sok befektető számára nehézséget okoz - mondta a Reutersnek Jan Dawson, a Jackdaw Research szakértője.