Lelepleződött a Facebook és a Google titkos megállapodása

A Facebook és a Google megállapodást kötöttek arról, hogy ha a két cég reklámpiaci együttműködése miatt valaha is trösztellenes vizsgálat indul, információmegosztással segítik egymást és egyeztetnek is a lépéseikről - számolt be a Wall Street Journal (WSJ).
Szabó Zsuzsanna, 2020. december 22. kedd, 22:43
Fotó: Getty Images

A két óriásvállalat ellen nemrég éppen egy ilyen, trösztellenes eljárás indult az Egyesült Államokban, miután 10 szövetségi állam államügyésze vádat emelt a cégek ellen. A vád egyik fontos eleme, hogy a Facebook és a Google 2018 szeptemberében megegyeztek abban, hogy a Facebook nem versenyez többé a Google online hirdetési rendszereivel, cserébe viszont különleges elbánást kap azok használata során.

A megállapodás jelentősége nehezen túlbecsülhető, hiszen ez a két cég uralja az internetes hirdetési piacot az egész világon - írja a 444.hu a WSJ-re hivatkozva.

A Wall Street Journal információi szerint ebben a megállapodásban szerepelt az is, hogy a vállalatok együttműködnek, ha eljárás indul ellenük az egyezség miatt. A lap által megtekintett dokumentumokból kiderült az is, hogy a megállapodás előtt a Google-nél kiemelten foglalkoztak azzal, hogyan törhetnék le a Facebookot, ami agresszíven versenyzett velük az online hirdetési eszközök terén.

A Google az online hirdetési piac legkiemelkedőbb szereplője, sikerének alapja felhasználóinak totális megfigyelése annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján minél pontosabban célozhassa a hirdetéseket.

A Google a mostani vizsgálat során tagadta, hogy a Facebookkal olyan adatokat osztott volna meg, amelyeket más partnereivel nem.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.12.24 08:23

@nonempista:
Volt ilyen, még az öltözékre is vigyázni kellett, svájci sapka lódenkabát volt a menő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nonempista, 2020.12.24 00:17

megszüntetném az olyan cégeket, amelyek mögött nincs termelés. Ez a tőzsdére is igaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html