Emelkedni fognak az olyan termékek kiskereskedelmi árai, mint a személyi számítógépek vagy az okostelefonok, ha az amerikai vámokat feljebb srófolják - mondta Jang Jüan-csing a vállalat gyorsjelentését ismertető sajtótájékoztatón. Azt viszont hangsúlyozta, hogy nem viszik el Kínából gyáraikat, mert az is áremeléshez vezetne, ha az amerikai vámok megfizetésének elkerülése végett külföldre vinnék a termelést.

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt egyre fokozódó üzleti bizonytalanságok közepette elhangzott figyelmeztetés beárnyékolta a vállalat vártnál jobb gyorsjelentését és jövőbeni kilátásait, aminek hatására hat százalékos mínuszban, kéthavi mélyponton zárták a kereskedést a Lenovo részvényei csütörtökön a hongkongi tőzsdén.

A 2019/20-as üzleti év első negyedében, a június 30-ával zárult három hónapban a Lenovo 12,5 milliárd dolláros árbevételt ért el, összhangban az elemzői várakozásokkal, éves összevetésben 5 százalékkal emelkedett. Már a nyolcadik egymást követő negyedévben tudta növelni bevételeit a Lenovo.

A vállalat nyeresége 111 százalékkal, 162 millió dollárra nőtt, meghaladta az elemzők által várt 154 millió dollár.

A Lenovo a világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártó vállalata, PC- és okoseszközgyártó üzletágából származik a bevételek több mint háromnegyede. A személyi számítógépek világpiacán a Lenovo részesedése 25,1 százalékra rúgott az április-júniusi időszakban.

Donald Trump amerikai elnök augusztus elsején váratlanul bejelentette, nem elégedett a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások alakulásával, ezért szeptember 1-jétől 10 százalékos pótlólagos vámot vetnek ki évi 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre. E hét keddjén viszont ugyancsak váratlanul az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala bejelentette, hogy mégsem sújtanak pótvámmal bizonyos kínai importtermékeket, egy sor másik árucikk esetében pedig szeptember 1-jéről december 15-ére halasztják a 10 százalékos pótlólagos vámtarifa kivetését.

Például a laptopok, mobiltelefonok, videójáték-konzolok, játékok, számítógép-monitorok, valamint egyes ruházati termékek és lábbelik esetében tolták el december 15-re a pótvám bevezetését, az asztali számítógépekre viszont továbbra is a szeptember 1-jei időpont vonatkozik.