Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyílt levelében a hajóbalesete miatt otthon lábadozó Murdoch úgy fogalmazott, hogy nem a Facebook és a Google elmúlt időszakban tett bejelentései a lényeges dolgok, hanem az, hogy megosszák a minőségi tartalmakból származó bevételeiket a cikkeket eredetileg közlő sajtóorgánumok kiadóival. Emlékeztetett rá, hogy ezt a modellt a kábelszolgáltatók már alkalmazzák. Rupert Murdoch szerint e pénzügyi kompenzálásnak nem lenne nagy hatása a Facebook profitjára, viszont kedvező hatással lenne a tömegtájékoztatásra és egészében az újságírói szakmára.

A Facebook még októberben jelentette be, hogy esetleg fizetős szolgáltatást vezet be: a platformján megjelenő cikkekhez történő hozzáférésért a felhasználóknak fizetniük kell, s a Facebook majd e befolyó összegből fizeti a tartalmak utáni honoráriumot a médiatulajdonosoknak. Hasonló értelmű bejelentést tett a Google is.

A Facebook továbbá pénteken közzétette: a "hamis hírek" ellen meghirdetett küzdelme jegyében közvetlenül a felhasználóihoz fordul majd, hogy fejtsék ki véleményüket egy-egy sajtóorgánum megbízhatóságáról és általában a fellelhető információs források mibenlétéről.

A számos tekintélyes sajtóorgánumot, például a The Times és a Wall Street Journal lapokat, illetve a Sky News és a Fox News hírtelevíziót birtokló Rupert Murdoch azonban kevesli e "korrekciós intézkedéseket", amelyek megítélése szerint sem kereskedelmileg, sem társadalmilag, sem pedig az újságírás szempontjából nem megfelelőek. A médiatulajdonos a professzionális újságírás társadalmi értékességének elismerésére szólította fel a két közösségi médium vezetőitől.

Az ausztrál születésű, amerikai állampolgár Murdoch aggodalmát fejezte ki a  közösségi média "átláthatóságának komoly hiánya" miatt is. Bár hozzátette: Mark Zuckerberg, a Facebook tulajdonosa "komoly ember".

Samidh Chakrabarti, a Facebook civil kapcsolatokért felelős vezetője hétfőn azt hangoztatta: az internet - éppen a hamis hírek miatt - károkat okozhat még egy jól működő demokráciában is. Elemzők szerint ezzel ismét megerősítette azt, amit Zuckerberg még január elején ismert el: a 2016-os amerikai elnökválasztás évében a Facebook alábecsülte saját szerepét az "álhírek" népszerűsítésében, és nem időben és nem hatékonyan lépett fel ellenük.

A kép forrása: Pixabay