Megválik 11 ezer munkavállalójától a Meta, a Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyavállalata, 13 százalékkal csökkentve alkalmazottjainak számát – írja a Financial Times. A napokban egyébként a rivális Twitter is hasonlóképpen határozott.

A döntésről a Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg egy e-mailben értesítette szerda reggel az érintetteket. "Vállalom a felelősséget ezekért a lépésekért és azért, amiért ide jutottunk" – mondta.

Az elbocsátott munkavállalók a Meta rendszereihez szerdán már nem férnek hozzá, a céges e-mail-fiókjukhoz viszont egy darabig még igen, így "mindenki elbúcsúzhat".

Zuckerberg szerint a háttérben az áll, hogy a pandémia alatt a bevételnövekedés nem volt fenntartható, visszaesett a hirdetési teljesítmény és az e-kereskedelem is, miközben kiéleződött a verseny a konkurenciával. "A bevétel így végük sokkal alacsonyabb lett, mint vártam. Rosszul értelmeztem a helyzetet, ezért pedig vállalom a felelősséget" – mondta a vezérigazgató.

A cégen belüli megszorítások nem érnek véget a 11 ezer alkalmazott elbocsátásával, Zuckerberg jelezte, hogy a béren kívüli juttatásokat is megvágják, csökkentik a Meta "ingatlanlábnyomát", azaz bezárhatják néhány irodájukat, és a javarészt távmunkában dolgozókat arra kérhetik, hogy osztozzanak irodai asztalukon. A költségcsökkentési tervekről Zuckerberg részletes tájékoztatást a következő hónapokra ígért.

A létszámcsökkentésre egyébként lehetett számítani, miután Zuckerberg már szeptemberben bejelentette, hogy költségcsökkentést tervez, a vállalaton belül a legtöbb pozícióra való felvételt pedig befagyasztja. Később aztán az igazgatók is utasítást kaptak, hogy listázzák a beosztottjaik 15 százalékát, akiknek aztán figyelik a teljesítményét.