Drasztikus lépést terveznek az oroszok - a kínaiak is hasonlóra készülnek

Az orosz hatóságok hamarosan egy Linux-változattal helyettesítik a Windowst, először a katonai rendszereikben. Amerikai kémkedéstől tartanak - írja a hvg.hu.
Szabó Zsuzsanna, 2019. június 4. kedd, 12:35
Fotó: Napi.hu

Úgy tűnik, nem tartják elég biztonságosnak a Windowst Oroszországban, az Astra Linux nevű helyi fejlesztésű OS-szel váltanák le a Microsoft által fejlesztett operációs rendszert a katonai rendszerekben - írja a ZDNet-re hivatkozva a hvg.hu.

Az orosz szövetségi műszaki és exportellenőrzési szolgálat (FSTEC) különleges, igen magas szintű biztonsági engedélyt adott az Astra Linuxnak, ami azt jelenti, hogy a legtitkosabb orosz kormányzati információk kezelésére lehet használni. Idáig ugyanerre a Windows speciális változatait használták.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette 2018 januárjában, hogy a tervei között szerepel a katonai rendszerek átterelése a Windowsról az Astra Linuxra, miután attól tartottak, hogy a Windows hátsóajtókat rejt, amellyel visszaélhet az amerikai titkosszolgálat. Azóta az Astra Linux már sokféle tanúsítási folyamaton esett át, végül idén áprilisban megkapta a "különleges fontosságú" besorolást. Ezt az Astra Linux Special Edition 1.6-os verziójára adták meg, ami egy fizetős változat.

Hasonlóan gondolkoznak Kínában is, ott is lecserélnék a Windowst a katonai rendszereken, amerikai hackerektől tartva, az ázsiai országban azonban nem valamilyen Linux-változatot, hanem teljesen helyi fejlesztésű rendszert használnának.

HOZZÁSZÓLÁSOK