A WAN-IFRA (Lapkiadók Világszövetsége), felhívással fordult a Facebookhoz, amelyben aggodalmát fejezték ki annak új hirdetési szabályzatával kapcsolatban. Ez az új szabályzat a minőségi híreket politikai támogatásnak minősíti, és mint ilyet, a politikai hirdetési archívumához csatolja.

A szervezet szerint a Facebook azzal, hogy kísérletet tett a platform sebezhetőségének kiküszöbölésére az amerikai választások előtt, aláássa az újságírás negyedik hatalmi ágként való fellépését, és legitimálja az újságírás elleni narratívát szerte a világon.

A médiaszervezetek, amelyek az újságokat, TV-szolgáltatókat, magazinokat és csak digitális hírszolgáltatókat, valamint az ezeknél dolgozó szakembereket képviselik, levelet küldtek Mark Zuckerberg Facebook-vezérnek, amelyben sürgetik a hírszolgáltatók mentesítését.

A szervezetek három megoldási javaslattal állnak elő, nem mentve fel a Facebookot  a probléma iránti  felelősség alól, de fontos iparági inputot kínálva a szövetségek koalíciójának együttműködése révén, hogy segítsék az ésszerű megoldások kidolgozását.

"A Facebooknak fel kell ismernie a független hírmédia vállalatok által gyártott hírek értékességét, és tiszteletben kell  tartania azt a kritikai szerepet, melyet a  sajtó tölt be a társadalom támogatásában." - mondta Michael Golden, a WAN-IFRA elnöke.

A kép forrása: Pixabay.