A Malwarebytes friss jelentése szerint a MacOS fenyegetések észlelési szintje erőteljesebben növekedett, mint a Windows rendszereké - írja a hvg.hu. Míg ez utóbbin 4,2 fenyegetést észleltek eszközökként, addig a Maceknél 9,8 ez a szám.

A Macre irányuló fenyegetések az összes fenyegetés 16 százalékát tették ki, ami ugyan nem sok, viszont máris más megvilágításba kerül ez a szám annak ismeretében, hogy a Mac felhasználói bázisa mindössze 1/12-e a Windows-bázisnak.

Mielőtt Macet használó olvasóink a szívükhöz kapnának, néhány fontos körülményt azért tisztázni kell az adatok értelmezésekor. Ezek a statisztikák kizárólag azokra az eszközökre vonatkoznak, amelyeken valamilyen Malwarebytes vírusirtó fut.

A PC-sek - épp a Windowst ért és érő rengeteg támadás miatt - jóval tudatosabbak a víruskergetők használatát illetően; a Maces felhasználók általában csak akkor fordulnak egy vírusirtóhoz, ha már fertőzés érte a gépüket. Ez is magyarázhatja, hogy miért több mint a duplája az észlelések száma a MacOS-nél.

A Malwarebytes is megjegyzi, hogy a fenyegetés-detektálási arány az összes Macre nézve (és nem csak azokra, amelyekre Malwarebytes-eszközt telepítettek) jóval alacsonyabb, mint ez a minta. Ráadásul azt is érdemes figyelembe venni, hogy bár egyértelműen léteznek rosszindulatú, MacOS-t támadó programok, a jelenlegi kártevők többsége viszonylag ártalmatlan, elsősorban adware-ekről és nem kívánt programokról van szó.

Előfordulhat tehát, hogy nagyobb az észlelések aránya, azonban a fenyegetések kevésbé súlyosak, mint a Windows-rendszert érintők.