Már a Mac sincs biztonságban

A Mac gépet használók mindig nagyobb biztonságban érezték magukat, mint PC-s társaik. A Malwarebytes legújabb jelentése szerint azonban egyre jobban növekszenek a maces fenyegetések, sőt az észlelések száma messze meghaladja a windowsos észlelésekét.
Rácz Gergő, 2019. december 21. szombat, 19:26
Fotó: Pixabay

A Malwarebytes friss jelentése szerint a MacOS fenyegetések észlelési szintje erőteljesebben növekedett, mint a Windows rendszereké - írja a hvg.hu. Míg ez utóbbin 4,2 fenyegetést észleltek eszközökként, addig a Maceknél 9,8 ez a szám.

A Macre irányuló fenyegetések az összes fenyegetés 16 százalékát tették ki, ami ugyan nem sok, viszont máris más megvilágításba kerül ez a szám annak ismeretében, hogy a Mac felhasználói bázisa mindössze 1/12-e a Windows-bázisnak.

Mielőtt Macet használó olvasóink a szívükhöz kapnának, néhány fontos körülményt azért tisztázni kell az adatok értelmezésekor. Ezek a statisztikák kizárólag azokra az eszközökre vonatkoznak, amelyeken valamilyen Malwarebytes vírusirtó fut.

A PC-sek - épp a Windowst ért és érő rengeteg támadás miatt - jóval tudatosabbak a víruskergetők használatát illetően; a Maces felhasználók általában csak akkor fordulnak egy vírusirtóhoz, ha már fertőzés érte a gépüket. Ez is magyarázhatja, hogy miért több mint a duplája az észlelések száma a MacOS-nél.

A Malwarebytes is megjegyzi, hogy a fenyegetés-detektálási arány az összes Macre nézve (és nem csak azokra, amelyekre Malwarebytes-eszközt telepítettek) jóval alacsonyabb, mint ez a minta. Ráadásul azt is érdemes figyelembe venni, hogy bár egyértelműen léteznek rosszindulatú, MacOS-t támadó programok, a jelenlegi kártevők többsége viszonylag ártalmatlan, elsősorban adware-ekről és nem kívánt programokról van szó.

Előfordulhat tehát, hogy nagyobb az észlelések aránya, azonban a fenyegetések kevésbé súlyosak, mint a Windows-rendszert érintők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ikiss68, 2019.12.23 18:09

Komplett hülyeség a cikk, természetesen ha minden baromsagrol így irtok akkor benyelni a jónép. Az igazság ellenben az hogy amennyiben az app storebol tolt le bárki ellenőrzött programot az teljesen vírusmentes, ha olyan idióta hogy nem ellenőrzött helyekről tolt akkor ne is várja azt hogy biztonságos legyen a gépe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html