Tim Cook, az Apple ügyvezetője egy évente megrendezett technológiai találkozón jelentette be többek közt a legújabb MacBook júliusban esedékes érkezését, illetve beszámolt arról is, milyen frissítésekre számíthatunk az Apple saját fejlesztésű operációs rendszerének soron következő verziójában, az iOS 16-ban.

Az új, 13 hüvelyk képátlójú MacBook Air ára az Egyesült Államokban 1200 dollár, a néhány plusz funkcióval ellátott MacBook Pro ára várhatóan 1300 dollár lesz, és mindkét laptopot az Apple saját, M2 elnevezésű, 2020-ban debütáló processzorának legújabb változatával szerelik majd. A cég ígérete szerint az új MacBook Air – ami ezüst, szürke, arany, és mély „éjfél” kék színekben is elérhető lesz – akkumulátora 18 órányi, megszakítás nélküli videonézést tesz majd lehetővé.

A MacBookokon is futó, MacOS 13 Ventura operációs rendszer is kap néhány frissítést és új funkciót. Az egyik jelentősebb a Stage Manager, ami a különböző alkalmazások közti váltást hivatott megkönnyíteni. Amint aktiváljuk, az alkalmazás a háttérben futó programok ikonjait elhelyezi a képernyő bal oldalán, így szükség esetén gyorsabban elérhetjük azokat.

Az iOS 16 legfontosabb funkciója közül kiemelték a záróképernyő újdonságait: látni fogjuk például az eszközünk által éppen lejátszott zene címét, illetve az időjárásra vonatkozó adatokat, továbbá képesek leszünk változtatni a záróképernyőn megjelenő szöveg betűtípusát és színét is. A frissítés után szerkeszthetők és visszavonhatók lesznek a Messages alkalmazásban küldött üzenetek, a Maps-ben pedig tudunk majd többállomásos útvonalat is tervezni.

Említést érdemel még a Safety Check nevet viselő új funkció is, amit az Apple kifejezetten a bántalmazó kapcsolatban élők támogatása céljából fejlesztett. Ennek segítségével a felhasználó képes lesz kijelentkezni az összes Apple eszközén egyszerre, illetve megakadályozni tartózkodási helyének megosztását.