A világ egyik legnagyobb tech vállalata, a Cisco bejelentette a felhő alapú környezetek menedzselésének úttörőjeként ismert Banzai Cloudra vonatkozó vásárlási szándékát - jelentette be a PortfoLion Capital Partners, a magyar startupban részesedéssel bíró tőkebefektető.

A magyar alapítású cégben a PortfoLion vezető befektetőként két körben is invesztált, a mostani Cisco-tranzakcióval pedig a közelmúlt egyik legjelentősebb exitjét hajtja végre a kelet-közép-európai technológiai piacon.

A Cisco hétfői bejelentése az akvirált cég minden elemére kiterjed és a PortfoLion szerint tovább erősíti az egyre jelentősebb startup ökoszisztémát a kelet-közép-európai régióban.

"Büszkék vagyunk, hogy segíthettünk a Banzai kivételes képességű alapítóinak és csapatának elérni ezt a mérföldkövet. Szeretnénk, hogy az ehhez hasonló történetek például szolgáljanak arra, hogy Magyarországról és Kelet-Közép-Európából is lehet nemzetközi sikersztorit építeni. Hisszük, hogy a Banzai eredményei segítik majd a hazai és regionális startup ökoszisztéma szintlépését is" - mondta Molnár András, a Banzai Cloudot befektetőként támogató, az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners vezérigazgatója.

Mit vett a Cisco?

A Banzai Cloud kulcsemberei 2015-ben alapították meg és vitték sikerre az első, adatok menedzselésével foglalkozó projektjüket, a SequenceIQ-t. Akkor a világ egyik legnagyobb big data cége, a Hortonworks (ma Cloudera) vásárolta meg a startupjukat, ezt követően a közös folytatás mellett döntöttek.

A Banzai Cloud Mátyás János és Csendes Miklós, valamint Flautner Krisztián vezetésével ült fel az alkalmazásfejlesztés és infrastruktúra-menedzsment piacán tapasztalható paradigmaváltás hullámára. Közel hároméves fennállása alatt a cég két körben több, mint 5 millió dollár tőkét vont be a PortfoLion Capital Partners támogatásával. A befektetésekben részt vett a FastVentures és a Euroventures, utóbbi a kezdetektől, alapító befektetőként segítette a vállalkozást - derül ki a PortfoLion közleményéből.

A Banzai Cloud olyan automatizált alkalmazás, amely a Google által útjára indított nyílt forráskódú Kubernetes szoftver használatának bevezetését egyszerűsíti le és gyorsítja fel jelentősen a nagyvállalatok számára. A Kuberntes lehetővé teszi hogy IT szakemberek nagy mennyiségű, konténerizált szerver oldali alkalmazás futtatását menedzseljék akár több felhőkörnyezet között megosztva. A PortfoLion szerint ennek köszönhető, hogy az egyes alkalmazások több millió letöltést értek el az utóbbi években, világszerte olvasott szakmai blogjukon 60 ezer látogató tájékozódik minden hónapban.

A közlemény szerint a Cisco mostani akvizíciójának pontos részleteit az érintettek nem hozták nyilvánosságra.