Magyarokat is felkarol a lengyel óriás

Új vállalkozásba kezd az egyik legnagyobb lengyel energetikai vállalat a PGNiG: külföldi tulajdonú startupokat támogat, egyebeket mellett segítve bejutásukat a lengyel piacra.
Barabás Júlia, 2019. február 22. péntek, 15:01
Fotó: Shutterstock

Az állami tulajdonú lengyel gázpiaci óriás, a PGNiG elindította új programját, amelyben startup cégeket segít a kibontakozásban - vette át a Radio Poland a PAP állami hírügynökség hírét. Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA (PGNiG) tőzsdén jegyzett vállalat, amely olaj- és gázkereskedelemmel és -kitermeléssel foglalkozik. Kirendeltségei vannak Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban és Pakisztánban. A harminc leányvállalat között akad geofizikai, kútfúró és kútszolgáltató cég is.

A Poland Prize néven futó program célja, hogy a kezdő vállalkozások támogatásának részeként, megkönnyítsék azok lengyelországi piacra lépését. A PGNiG becslése szerint az ezzel kapcsolatos összes kiadás nagyjából ötmillió zlotyi (366 millió forint) körül alakul majd.

Eddig nyolc startup vállalat kezdett együtt dolgozni a lengyel óriással. Ezek brit, olasz, észt, litván, ukrán, fehérorosz és magyar vállalkozások. További tizenhat cég csatlakozása várható a későbbiekben. Jadwia Emilewicz vállalkozási és technológiai miniszter szerint Lengyelországnak minden eddiginél nagyobb szüksége van ambiciózus kezdő vállalkozásokra.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK