Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg korábban az amerikai Amazon többek között a drónos házhozszállítást tesztelte, most elsőként Magyarországon az Alza.hu teszteli és mutatja meg a nagyközönségnek a Boston Dynamics fejlesztését, Spotot, a robotkutyát. A vicces mozgású blökinek már magyar nevet is adtak, Alíz névre hallgat.

"Úgy véljük, a robotika a közeljövőben jelentősen átalakítja a világot, és széles körben alkalmazott megoldásokat ad a kezünkbe. Ahogy a robotporszívó mára rengeteg háztartás szerves részévé vált, és hamarosan a robotfűnyíró is megjelenik a kertekben, ugyanúgy fog elterjedni számtalan új technológia a háztartások szintjén, hogy szinte észre sem vesszük - mondta Takács Csaba, az Alza.hu igazgatója.

A Boston Dynamics által fejlesztett Alíz, az egy méter hosszú, és több mint 30 kg tömegű robotkutya képes különböző minőségű felületen járni óránként akár 6 kilométeres sebességgel. Kamerákkal 360 fokban érzékeli a környezetét, és legfeljebb 14 kg terhet tud szállítani. A cserélhető akkumulátor 90 percig képes működésben tartani a vízálló eszközt akár esőben is, vagy mérgező gázzal, radioaktív sugárzással szennyezett légkörben.

forrás: alza.hu

Az Alza különböző környezetben és helyzetekben fogja felmérni a robotkutya használhatóságát. Alíz négy lába segítségével könnyedén megbirkózik a lépcsővel, képes az akadályokat kikerülni, de ajtók kinyitására is alkalmas, így képes a bemutatóteremben kiszolgálni a vásárlókat vagy akár házhoz szállítani a megrendelt terméket.

Az Alza hosszútávon minél több robotikán alapuló terméket szeretne bevezetni a magyar piacra, így azt is tervezi, hogy Alíz bekerül a kínálatba. A roboteb várható fogyasztói ára egyelőre nem ismert, jelenlegi értéke több tízmillió forint nagyságrendű, a bevezetésig azonban még sok minden változhat a piacon.