Az Ericsson magyarországi képviselet több szempontból kilóg a svéd cég többi nemzetközi érdekeltsége közül. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy - szemben az anyavállalattal - a hazai kirendeltség nemhogy nem halmoz milliárdos veszteségeket negyedévről negyedévre, hanem rendre nyereséget termel (tavalyelőtti adózás előtti eredménye 2,77 milliárd forintot tett ki.) A 2017-es adatok egyelőre nem ismertek, de a cég állítása szerint nagyjából 1 százalékkal növekedtek. A cég létszáma is folyamatosan bővül, ennek kicsúcsosodása, hogy a budapesti Infopark mellett újonnan épült irodába költözött májusban.

Miközben a svéd központ az idei első negyedéves jelentésében arról számolt be, hogy zsinórban hatodik negyedéve termelt veszteséget a világon, még ha ez a korábbi 11,3 milliárd koronásról 300 milliós mínuszra csökkent. A vállalatcsoport ehhez erős áramvonalasításra szorult: az elmúlt egy évben 18 ezer dolgozót bocsátottak el (ebből 3000 Svédországban).

Budapesten mégis ünnepléssel egybe kötve adták át a cég új irodáját: a hazai 2000 munkavállalóból mintegy 1700 dolgozóval folytatják hálózatkiépítési és kutatásfejlesztési tevékenységüket. A k+f központ megerősítésére pedig szándéknyilatkozatot írtak alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. De a tervek között további együttműködések is szerepelnek hazai kutatóműhelyekkel és felsőoktatási intézményekkel.

Az új, a Wing Nyrt. által kivitelezett és tulajdonolt 20 milliárdos beruházási értékű 24000 négyzetméter alapterületű ingatlanban már most lézengenek egyetemisták. Valamint otthon kapott a saját innovációs központjuk, az Ericsson Garázs is.

"Mi már készen állunk"

Arról, hogy a nehéz helyzetben lévő nemzetközi cég miért választotta Magyarországot, milyen terveik vannak a térségben és mennyire érinti őket az informatikus- és munkaerőhiány az avatáson kérdeztük Börje Ekholmot, az Ericsson elnök-vezérigazgatóját.

Másfél éve neveztek ki ügyvezetőnek, azóta a menedzsmenttel együtt megváltoztattuk a cég irányultságát. Az egyik legfontosabb terület, amelyen jelen vagyunk a hálózatok, a digitális szolgáltatások, az üzemeltetési feladatok ellátása, valamint az innovációs területek

- mondta el Ekholm a cég áramvonalasításáról.

Szerinte abban, hogy a cég csökkenteni tudta veszteségeit, hogy növelni probálják a jelenlétüket, hogy nemcsak termékeket adnak, hanem szolgáltatásokat is, valamint növelték a hatékonyságukat. A technológiai fejlődés az Ericsson nemzetközi üzletpolitikájának leghangsúlyosabb része, miközben leépítések voltak, folyamatosan béreltek fel embereket kutatásra. Elbocsátások főleg adminisztratív területeken voltak.

Az 5G már itt történik mellettünk. A sávszélesség folyamatosan nő, ezért a szolgáltatóknak lépést kell ezzel tartaniuk. Mi az Ericssonnál már készen állunk erre - mondta el a cégvezér arra vonatkozóan, hogy miben látja a jövő legfontosabb telekommunikációs kihívását. A cég által forgalmazott hálózati eszközök már több éve kezelik az 5G-rendszereket is, sőt, dinamikusan, a terheltségtől függően használják a 4G-rendszerrel együtt.

Arra a kérdésre, hogy mikor jelenik meg a bevételek között az 5G-techológiai fejlesztéseik eredménye, Ekholm azt közölte, hogy korábban nem számítottak rá, de már ebben az évben megtörténhet ez. Úgy számolják az Ericssonnál, hogy egy évvel korábban jöhetnek az 5G szolgáltatások, mint azt várták (néhány éve még azt jósolták a szakértők, hogy az átállás a 2020-as években jöhet).

Közgazdászokkal végeztettünk egy kutatást, és ebből az derült ki, hogy erős kapcsolat van a digitális szolgáltatások használata, a sávszéllesség és a gazdasági növekedés között - ismertette Ekholm, hogy miért állnak optimistán a digitalizációs trendekhez. Szerinte Európában sokat segíthetne a penetráció növekedésén, ha hosszabb távra szólnának a jogszabályok és a jogi környezet kiszámíthatóbb lenne.

Magyarországon először Zalaegerszegen, a kormány által is támogatott tesztpálya mellett létesítenek 5G sávszélességű hálózatot.