Már ilyen is van: energiatakarékos istálló a marháknak

Okos marhaistálló terveivel álltak elő észt tudósok. Csúcstechnológiát felhasználva alkottak meg egy energiatakarékos mechatronikai rendszert azért, hogy minél gazdaságosabb szerkezeti és műszaki megoldásokat kínáljanak a modern karámok számára. A világ figyelmét felkeltette a Tark Laut névre keresztelt projekt, Magyarországon azonban nem biztos, hogy gyökeret ver.
Kónya Ádám, 2021. január 28. csütörtök, 06:15
Fotó: Napi.hu - A kép illusztráció.

Költségtakarékos és hőszabályzós okos istállót álmodtak meg Észtországban. A fejlesztést az a probléma indokolta, hogy a gazdák által az anyjuktól elválasztott borjak a téli időszak viszontagságai miatt lassabban növekednek, ugyanis a szervezetükbe bevitt takarmány nagy részét testhőmérsékletük szabályozására használják fel.

Egyetemi kutatók, agrárszakértők és egy ökológiai szarvasmarhatelep szakemberei fogtak össze, hogy megoldást találjanak a problémára. A jelenlegi csúcstechnológiát felhasználva törekedtek arra, hogy minél energiatakarékosabb és gazdaságos mechatronikai rendszert használó okos marhaistállót alkossanak meg. Rengeteg számítás, teszt és szimuláció vezetett odáig, amíg hozzáfoghattak a kivitelezéshez.

A Tark Laut névre keresztelt projekt optimalizálta az épület kialakítását és borítását, hogy télen több napfényt tudjon felvenni és nyáron a napsugarak akár 80 százalékát is képes legyen megtartani.

Télen például egy 500 négyzetméteres épületben melegen tartja, táplálja, hidratálja és megvilágítja az állatokat, miközben csak 700 kilowattóra energiát használ fel, ami átszámítva körülbelül 25 ezer forint költséget jelent havonta. Nyáron az épület 100 tonna szénát szárít 48 órán belül 200 kilowattóra energia felhasználásával. Ez nagyjából 7500 forint költség egy-egy nyári hónapban.

A Tark Laut híre bejárta a nemzetközi sajtót és igen nagy figyelmet kapott világszerte az agrárágazatban. Magyarországot viszont egyáltalán nem biztos, hogy meghódítja a csúcstechnológiás karám.

Érdekes projekt, de nem hiszem, hogy ez a technológia gyökeret fog verni Magyarországon. Az északi országok klímája más, mint hazánké. Nálunk például nincs szükség olyan új technológiai megoldásra, ami abban segít, hogy nyaranta az istállóban szárítsuk a takarmányt - mondta Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője a Napi.hu-nak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2021.01.28 11:15

Okos marhaistálló
Végre, megint egy okosabb dolog mint a zember.
A klímaváltozásért 51%-ban a marhatartás a felelős, jó, hogy okosítunk rajta.
Meg kéne egy kis luxus is a marháknak, ha már egyre kevesebb hús fogy, a tejből is "tehénmentes" készül, és tönkrevágják a klímát. Ezért legalább jobban éljenek mint a csóri népek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2021.01.28 11:12

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2021.01.28 10:58

Évente akár kétszáz ezer forint energia megtakaratás és ez a beruházás csak kétszáz millió forintba kerül? Egészen biztos, hogy ez nem magyar találmány?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html