Már saját magát is fejleszthetné a mesterséges intelligencia

A Google Brain projekt kutatóinak sikerült olyan szoftvert írniuk, amelyik önállóan képes programozni.
Napi.hu, 2017. január 24. kedd, 09:52
Fotó: Napi.hu

Maguknál a programozóknál is hatékonyabban és gyorsabban fejleszt tanuló programot az a mesterséges intelligencia, amelyet a DeepMind szakértői gyártottak a Google laborjában. A mesterséges intelligenciájuk első alkalommal egy hatékony képkereső szoftvert hozott létre, de képes labirintusmegoldó programok kódolására is - derül ki a MIT Technology Review cikkéből.

A mesterséges intelligenciák fejlesztésének legnagyobb nehézségét leginkább az okozza, hogy nehéz valódi szakembereket találni, akiknek több évnyi tapasztalatuk van abban, hogy megoldják a rutinfeladatokat és közben komplex számításokat is végeznek. Ehhez képest a tanulórobot mindig hiba nélkül elláthatja ugyanezeket a feladatokat.

Ezzel a programozók tulajdonképpen megásták a saját sírjukat, elkészítették azt a mesterséges intelligenciát, amely helyettesíthetné őket. Egyelőre azonban még korai temetni az informatikusokat: a szoftverfejlesztő szoftvernek még rengeteg erőforrásra van szüksége. A Google Brain kutatói egy 800 grafikus chip által meghajtott számítógépen futtatta a kódot. Így az önvezető autók egyelőre még nagyobb veszélyt jelentenek a taxisokra és a fuvarozókra, mint a mesterséges intelligencia a szoftverírókra.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK