Másfél millió magyar jelszavát lopták el - Ön is érintett lehet

Egy orosz online fórumra felkerült egy lista elképesztő mennyiségű lopott felhasználónévvel és jelszóval. A tényleges szám ennél jóval nagyobb is lehet, ez csak a magyar domainre végződő rekord összesített értéke. A hackerek 404 millió felhasználó adatait rendszerezték.
Szabó Dániel, 2018. május 10. csütörtök, 20:22
Fotó: Napi.hu

Mintegy másfél millió magyar felhasználó adatai szivárogtak ki. A világ minden tájáról közel 404 millió adat között egész pontosan 1 410 364 magyar rekord található - és ezek csak azok, amelyek .hu végződésűek, vagyis szinte biztosan magyar felhasználóhoz köthetők, a valós magyar érintettség ennél jóval nagyobb lehet. Az adatok jellemzően már korábban kiszivároghattak, itt most csak összegyűjtötte őket valaki - írja az Index, amely szemlézte a Kiberblog nevű szakoldal elemzését.

Az, hogy a gmail, az outlook és sok más nem magyar végződésű oldalról megszerzett hozzáférések is listázva vannak arra enged következtetni, hogy a tényleges érintettségi szám sokkal magasabb lehet. Az összesített rekord - informatikai szaknyelven a felhasználónevek-jelszók összessége - pornó-, randi-, aukciósoldalakról, valamint online videójátékboltokból származik, vagyis elég sok forrásból ahhoz, hogy rengeteg egymástól teljesen eltérő érdeklődéső user is érintett legyen.

Hét magyar oldalról külön is szivárogtak ki adatok, így a kszemle.hu, a matarka.hu, a cfoto.hu, az mbarat.hu, a lucaforum.demoscene.hu, valamint az aktrecords.hu portálokról.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy mivel sok különböző, vélhetően évekkel ezelőtti hackelésekből is vannak rekordok, érdemes jelszót változtatni azoknak, akik látogatnak ilyen oldalakat.

Az Index ebben a korábbi cikkben bemutatta, hogyan lehet ellenőrizni, hogy érintett-e más adatlopásokban. Egyébként meg lehetőleg ne használja ugyanazt a jelszót több helyen, és ahol csak lehet, használjon kéttényezős hitelesítést - írja a portál.

A jövőben nagyon sok adatvédelmi szabályozás szigorodik az Európai Unióban. Május 25-től az adatkezelőknek sokkal gondosabban kell bánniuk a felhasználókról tárolt információkról. Az új uniós törvénykezést a Napi.hu részletesen bemutatta ebben a cikkben.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK