Az Európai Unió Bírósága (EUB) hamarosan véget vethet a The Pirate Bay nevű ismert és népszerű weboldalhoz való hozzáférésnek, ha a testület elfogadja Maciej Szpunar bírósági főtanácsnok javaslatát. A tanácsnok szerint az internetszolgáltatókat közvetlen felelősség terheli az általuk biztosított internethasználat során elkövetett szerzői jogsértésért. Továbbá szerinte kötelezni kell az internetszolgáltatókat, hogy tiltsák le a szóban forgó weboldalhoz való hozzáférést.

Az ügy azért került az EUB látókörébe, mert egy szerzői jogok védelmére specializálódott alapítvány ugyanis azt kérte egy holland bíróságtól, kötelezze az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatókat a Pirate Bayhez való hozzáférés blokkolására. Az oldalról ugyanis ingyenesen letölthetők szerzői jogi oltalom alatt álló fájlok.

Az ügyben eljáró holland bíróság pedig az európai szervezethez fordult. Kérték, tisztázzák a helyzetet: az oldalhoz való hozzáférést biztosító internetszolgáltatók büntethetők-e az ügyben. A megközelítés újdonsága, hogy nemcsak a fájlmegosztókkal szemben lépnének már fel, hanem azt a platformot érintené a korlátozás, amely a szerzői jogsértésnek teret biztosít. A főtanácsnok fogalmazta meg az ennél is szigorúbb álláspontját, hogy büntethetők legyenek a szolgáltatók.

A főtanácsnok indítványa nem köti az EUB-t, amely várhatóan június közepén dönt. Amennyiben az európai bíróság követné Szpunar főtanácsnok álláspontját, az hatékony fellépést tenne lehetővé a jogsértő fájlmegosztókkal szemben.

Az EU-ban egyik népszerű a fiatalok körében a torrentezés: a magyar fiatalok ötöde legalább egy alkalommal szándékosan használt illegális online forrásokat a digitális tartalmakhoz való hozzáférés során az elmúlt évben, az uniós átlag pedig 25 százalék.