Megbünteti a YouTube-ot Egyiptom

Elrendelte az egyiptomi legfelső bíróság szombaton, hogy a hatóságok egy hónapra tegyék elérhetetlenné az országban a YouTube-ot egy Mohamed prófétát gyalázó videó miatt, amiért még 2013-ban perelt egy helyi ügyvéd - írja az Index.hu az MTI nyomán.
Szász Péter, 2018. május 27. vasárnap, 16:34
Fotó: Reuters

Az eljárás a Muszlimok ártatlansága című, 13 perces filmelőzetes miatt indult, amelyet Kaliforniában készítettek magán finanszírozók támogatásával. A felvétel 2012-es megjelenése után erős Amerika-ellenes érzelmeket szított Egyiptomban és más muszlim országokban - olvasható a portálon.

Egy alsóbb szintű bíróság 2013-ban már felszólította a kommunikációs és informatikai minisztériumot, hogy blokkolja a YouTube-ot a szóban forgó videó miatt, de a döntés ellen fellebbeztek, és a határozat végrehajtása függőben maradt. Akkor azzal érvelt a tárca, hogy a YouTube-ot nem tudják anélkül elérhetetlenné tenni, hogy ne okoznának fennakadást a Google keresőmotor működésében, ami hatalmas költségekkel és akár munkahelyek megszüntetésével is járhat Egyiptomban. (Több ember halála miatt perelhetik az Apple-t.)

A legfelső bíróság szombaton hozott végleges döntést, de a kommunikációs és informatikai minisztérium egyelőre nem reagált a legújabb bírósági határozatra. A Reuters tudósítója szerint a YouTube szombaton, helyi idő szerint délután 3 óra körül még elérhető volt Egyiptomban.

HOZZÁSZÓLÁSOK