A kanadai hatóságok Vancouverben őrizetbe vették a Huawei Technologies pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csoút az Egyesült Államok kormányának kérésére az iráni szankciók állítólagos megsértése miatt szerda este. A nő a Huawei alapítójának, Ren Zsengfeinek a lánya, egyszerre a társpénzügyi vezérigazgatója és alelnöke.

Ezzel újabb fejezet nyílt az amerikai hatóságok és a cég konfliktusában: korábban ugyanis amerikai részről azzal támadták a kínai óriásvállalatot, hogy a cég rendszerei nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, együtt működnek a kínai titkosszolgálatokkal is. Az USA felszólította szövetségeseit is, hogy hagyják el a távközlési gyártó eszközeit.

"A Huawei gyakorlatilag semmilyen információt nem kapott arról, hogy mivel gyanúsítják Meng-et, ahogy arról sincs tudomásunk, hogy bármit elkövetett volna. Vállalatunk bízik abban, hogy a kanadai és az amerikai jogi rendszer minél előbb meghozza a helyes döntést az ügyben" - reagálta a cég a Napi.hu-nak az ügy kapcsán.

A társaság szerint a Huawei minden országban a helyi törvénynek és szabályozásoknak megfelelően végzi tevékenységét, beleértve az ENSZ, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió exportkorlátozásra vonatkozó törvényeit és szabályozásait.

Várhatóan Kanadában pénteken döntenek arról, hogy az előre nem ismertetett vádpontok miatt kiadják az őrizetbe vett Van-csoút az amerikai New York államnak, ahol folytatódhat az eljárása.