Kínai kémek férhettek hozzá mintegy 30 amerikai vállalat, így az Apple és az Amazon szervereihez - írta a portál a Verge hírére hivatkozva. A kínai fegyveres erők arra kényszerítették a helyi gyártókat, hogy chipeket helyezzenek el az amerikaiaknak készülő szerverekben. Az apró, rizsszemnyi eszközök segítségével a kínai hírszerzés adatokhoz férhetett hozzá, és veszélyes kódokat vihetett fel az érintett hardverekre.

Az értesülések szerint a kínaiak a Super Micro Computer Inc.-n keresztül juthattak be a rendszerekbe. A vállalat a világ egyik legnagyobb szerveralaplap-gyártója, és két kínai gyárral is szerződésben van. Egy korábbi amerikai hírszerző a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy a Supermicro alaplapjainak megtámadásával az egész világ ellen lehet támadást intézni.

A Bloomberg szerint a kínai hadsereg elsődleges célpontja az Elemental volt, amelynek szerverei megtalálhatóak az amerikai védelmi minisztérium különböző adat-központjaiban. A cég szervereit ráadásul magánvállalatok is használják, a támadás így összesen közel 30 amerikai céget érinthetett - írta a 24.hu.

A kép forrása: Shutterstock/Kunst Bilder