Egyre több szakmát fenyeget a robotizáció, vagyis az a folyamat, hogy az emberi munkaerőt gépek, algoritmusok veszik át. A legújabb kísérletek azt mutatják, hogy az intuitív és önfejlesztő programkódok már nemcsak az ipari gyártásban, de olyan területeken is a humánerőforrás helyébe lépnek, mint a banki szolgáltatások kezelése, vagy az újságírás.

Mindez - ahogy azt az Adecco Csoport is megállapította konferenciáján - annak köszönhető, hogy a robotok gyorsabban, pontosabban és biztonságosabban végzik a rájuk szabott feladatokat, és az olyan emberi tényezők, mint például fáradtság, kiszámíthatatlanság jelentősen csökkenthetők vagy akár teljesen ki is zárhatók általuk. Ez a termelési mutatók javulásához vezet, vagyis még több profitot eredményez.

A világ egyik legnagyobb humánerőforrás szolgáltatásokat nyújtó cége szerint a munkaerő-piac viszont meglepően optimista a robotizáció kapcsán. Miközben sokan aggódva figyelik a folyamatokat (attól tartva, hogy túl sok munkanélküli lesz, valamint megnő a nyomás a nyugdíjellátó-rendszeren). A dolgozók viszont abban bíznak, hogy a pepecsmunkát elvégzik majd a robotok, míg ők kreatívabb feladatokat láthatnak el.

"Kutatásunk szerint úgy tűnik, hogy a munkavállalók sem félnek a robotoktól és a mesterséges intelligenciától, mivel bíznak abban, hogy a rendelkezésre álló robottechnológia inkább előre fogja lendíteni őket a munkavégzésben.  Ezt mutatja, hogy a válaszadók háromnegyede szerint a technológia valójában már most is növeli a rendelkezésre álló munkahelyek számát" - mondta el Stefano Longo, a magyarországi Adecco Kft. ügyvezető igazgatója.

Több munkahely, könnyebb munkavégzés

Egyelőre még a robotizáció hatásai kevéssé érezhetők, dacára annak, hogy már most is igen erőteljesen jelen van a munka világában. A cég kutatásában résztvevő munkavállalók 54 százaléka viszont azt érzi, hogy a következő 10 évben a technológiai fejlődés több munkahelyet fog teremteni, mint elvenni. Emellett a túlnyomó többség (87 százalék) azt érzik, hogy a számítógépek könnyebbé teszik majd a feladatvégzést.

A robotok munkába állásától rugalmasabb és kreatívabb munkavégzést remélnek a munkavállalók: az alkalmazottak 58 százaléka azt mondta, a robotok bevezetése a munkahelyen nagyobb mozgásteret biztosíthat a számukra, így értékesebb és kreatívabb projekteken dolgozhatnak, a robotok pedig a rutinszerű feladatoktól megszabadítják őket. A válaszadók közel fele (48 százaléka) pedig azt várja, hogy a mesterséges intelligencia kifejezzen pozitív hatással lesz rájuk a jövőben, és segíteni fogja őket a rugalmas munkavégzésben. "Úgy véljük, a robotok nem azért jönnek, hogy elvegyék a munkánkat, hanem hogy segítsék azt, és nekünk el kell tudnunk fogadni ezt a segítséget" - magyarázta a kutatást Stefano Longo.