Az a helyes, ha egy közösség ambiciózus célokat tűz ki maga elé, éppen ezért az a cél - kellő szerénységgel, nem melldöngetve, illetve szakmai megalapozottsággal -, hogy a digitalizáció folyamatában Magyarország Európa legsikeresebb országai közé tartozzon - jelentette ki Deutsch Tamás, a Digitális jólét program miniszterelnöki biztosa.

Szerinte ma sok fejlettebb ország nem tart előrébb nálunk, ez pedig bizakodásra adhat okot. Ezt alátámasztandó elmondta, hogy Magyarországon jelenleg már a GDP 20 százalékát adja a digitális gazdaság, a foglalkoztatottak 15 százaléka dolgozik a szektorban - ilyen számokat pedig kevés uniós ország tud felmutatni. Vannak más jó példák is: a magyar mobilinternet hálózat a harmadik a legjobb a világon Deutsch szerint, de ezzel nem elégszik meg állítása szerint a kormány, így cél, hogy az évtized végére minden háztartáshoz bekössék a "szupergyors" - legalább 30 mbit/s-os - internetet.

A miniszteri biztos szerint az ország versenyképessége nagy mértékben függ a digitalizációtól, így ha ebben a kérdésben lemaradunk, akkor a többi ilyen irányba tett lépés értelmetlenné válik. Ennek érdekében ingyenes - avagy hivatalosan térítésmentes - digitális képzéseket kíván indítani a kormányzat, hogy az alapkompetenciákhoz bárki hozzáférhessen. A felnőttképzés rendszerében is alapvető változások jönnek: minden szakma elsajátításánál nagyobb hangsúlyt kapnak a digitális ismeretek. Változás az is, hogy a 2017-18-as évfolyamtól egy új ösztönzőt hoznának létre: mindazok az informatikus hallgatók, akik egy évnyi tanulmány után érdemessé válnak, piaci munkával megszerezhető jövedelemmel egyenlő, vagy legalábbis megközelítő ösztöndíjat kapnának. Ez remélhetőleg kellő ösztönző lenne arra, hogy ne hagyja abba idő előtt az egyetemet - mondta Deutsch. Manapság ugyanis sokan vélik úgy, hogy egy-két évnyi tanulás után inkább elhelyezkednek a versenypiacon - ezen változtatna a kormány.

Éppen ezért a kormány mindenkivel együttműködne, annak érdekében, hogy a digitalizációnak köszönhetően több munkahely jöjjön létre, mint ahány megszűnik emiatt. Ilyen munkahelyek ugyanis biztosan lesznek - vélte Deutsch. Arra a felvetésre, hogy hazánkban 22 ezer informatikus hiányzik, Deutsch elmondta, hogy a betöltetlen informatikus állások száma meg is haladja ezt, így leginkább magunkat csapjuk be, ha ezt a számot ismételgetjük.

A kormány úgy gondolja, hogy Magyarország Németországgal együtt a digitális átalakulásnak azt a modelljét képviseli, amelyik úgy gondolkodik, hogy ez egyszerre szoros együttműködésben jelenti az oktatási rendszer és a gazdaság digitális átalakítását. A többi uniós ország különböző ágazatokban gondolkodik, egyenként nyúl hozzá egyes területekhez, például először az oktatáshoz, hogy annak majd hatása lesz a gazdaságra is - ez a miniszteri biztos szerint nem a helyes út.

Átalakuló világ

A negyedik ipari forradalom időszaka zajlik, mely során az alapinfrastruktúra kiépült, így várhatóan egyre több olyan szolgáltatás fog megjelenni, amire ma még nem is gondolunk - mondta Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Manapság naponta kétmillió új mobilelőfizetés keletkezett a világon, így már 7,5 milliárdnál tartunk a Földön, ami 101 százalékos penetrációt jelent.

A szakember cégének egy tanulmányára hivatkozva elmondta, hogy 2022-re várhatóan 550 millió 5G előfizetés lesz. Persze nem hirtelen, először megjelenik a fejlődő országokban is a 4G, így olyan térségek is becsatlakoznak a digitális körforgásba, melyeknek addig esélyük sem volt erre.

Márpedig az 5G ehhez képest is nagy váltás lesz: ezerszeres mobiladatátvitel, százszor annyi csatlakozott eszköz, százszor akkora sebesség, illetve tízszeres akkuidő. Ennek köszönhetően el a mainál sokkal nagyobb mértékben fognak elterjedni az okosmérők és az okosépületek, de forgalombiztonság és az önvezető autók fejlesztésénél is óriási szerepük lesz - magyarán minden iparágat érinteni fog a változás Jakab szerint.

Ilyen például az is, hogy a jövőben proaktív lesz az egészségügy: nem akkor megyünk majd doktorhoz, ha fáj a hátunk, hanem ő fog felhívni, hogy lát bizonyos folyamatokat, amiket jó lenne megbeszélni. És hogy ezt honnan fogja tudni? Lesz rajtunk egy okoseszköz - például óra -, ami akár napi 24 órán monitorozza folyamatosan a szervezetünket, melynek eredményeit a háziorvosunk a számítógépén is követni tud.