Merészet lépnek a franciák

A jövő tanévtől tilos lesz a mobiltelefonok használata a francia iskolákban, az intézkedésről a következő hetekben törvényi szabályozás születik – jelentette be a francia oktatási miniszter.
Domokos László, 2018. március 6. kedd, 19:00
Fotó: Pixabay

Jean-Michel Blanquer tájékoztatása szerint a tiltás a college-eket érinti, ahova 16 éves korukig járnak a francia tanulók - írta a hvg.hu az MTI híre alapján.

A mobiltelefonok használata tilos lesz szeptembertől az iskolákban, nemcsak tanórákon, hanem az egész intézményben - idézte kedden a Libération című napilap a kormánytag előző napi rádióinterjúját. Törvény fog erről rendelkezni a következő hetekben, hogy jogilag is rendben legyen. Meghagyjuk az iskoláknak, hogy megválasszák a tiltás formáját, amely a legrugalmasabbtól terjedhet a legszigorúbbig - mondta a tárcavezető.

Az iskoláknak így lehetősége lesz megtiltani azt is, hogy kikapcsolt állapotban a diákokkal lehessen a mobiltelefonjuk.

Hivatalos adatok szerint a francia tanulók tíz százaléka mobilfüggő. Több szakszervezet és szülői szervezet úgy ítélte meg, hogy nagyon nehéz lesz megvalósítani a kormány elképzelését. Franciaországban jelenleg is tiltott a mobiltelefonok használata az osztálytermekben, de nem az intézményekben, miután az szabadságjogokat sértene. Ezért van szükség törvénymódosításra a teljes tiltáshoz.

Fotó forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK