Bár bizonyos területeken a mesterséges intelligencia munkahelyet fog helyettesíteni, a legtöbb helyen mégis csak megváltoztatni fogja a munkahelyeket – írja a ZDF.

Egészen biztosan több állást teremt a viszonylag új iparág, mint amennyi megszűnik miatta. Kérdés csak az, hogy ez így is tud-e maradni.

ChatGPT – a futótűzként terjedő alkalmazás

ChatGPT egy chatbot, melynek egy nagyon fontos hozadéka, hogy az emberek ismét többet beszélnek a mesterséges intelligenciáról. Az alkalmazás az amerikai OpenAI cég programja – tud mesélni vicceket, de képes akár esszéket is írni. A szakértők elámulnak azon, hogy a technológia milyen képességekkel rendelkezik már most.

A mesterséges intelligencia, vagyis a kifejezetten az emberi intelligenciát utánzó szoftveres megoldások azért olyan különlegesek, mert képesek önállóan tanulni és reagálni

– mondta Willms Buhse, a doubleYUU digitális tanácsadó cég vezető-alapítója.

technológia működése „teljesen új lehetőségeket nyit meg az összetett problémák megoldására és olyan feladatok elvégzésére, amelyek az ember számára túl bonyolultak vagy túl időigényesek lennének” – emelte ki Buhse.

A ChatGPT a válaszait a meglévő adatbázisokra támaszkodva adja meg, tehát egyfajta keresőmotorként funkcionál.

Mesterséges intelligencia a közlekedésben

Bill Gates korábban azt állította, hogy „Ez meg fogja változtatni a világunkat”. Bár a mesterséges intelligencia technológiája még messze van a teljes feltárástól, az ilyen mondatok sok szakembert megijesztenek. Néhány évvel ezelőtt a Microsoft alapítója arra figyelmeztetett, hogy az emberek 20 éven belül elveszíthetik a munkájukat a mesterséges intelligencia miatt.

Eddig úgy gondolták, hogy a gyári munkásokat a robotok váltják majd fel a leggyorsabban. Ez a fejlődés valóban bekövetkezett. De hirtelen úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia először az irodai munkák hatékonyabbá tételét fogja segíteni

– enyhített korábbi kijelentésén a tech cég vezetője.

Tizenegy százalékos növekedés lehet 2030-ra

A mesterséges intelligencia lehetőségei messze túlmutatnak az intelligens író- és nyelvi programokon. Szinte minden iparágban alkalmazzák – az autonóm vezetés aligha lenne elképzelhető a technológia nélkül. Hasonló a helyzet az e-kereskedelem, a pénzügyek és a logisztika területén is, ahol az MI alkalmazása egyre nélkülözhetetlenebbé válik.

Az orvostudomány egy kiemelten fontos területté válhat. Segíthetné az orvosokat például a diagnózisok felállításában és röntgenfelvételek elemzésében, amelynek köszönhetően javulna a betegelégedettség.

Havonta csaknem 7000 új, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkahely jön létre például Németországban.

A mesterséges intelligencia tehát a munkaerőpiacot is régóta birtokba vette a várttól eltérő módon. „A technológia kevésbé munkahelygyilkos, inkább munkagép” – mondta Annina Hering, az Indeed közgazdásza. „Szokjunk hozzá a gondolkodást támogató eszközökhöz” – javasolja Tina Klüwer mesterséges intelligencia szakértő.