Rekordösszegű, nagyjából 450 milliárd forintos bírságot kapott a Meta az ír adatvédelmi hatóságtól az európai uniós adatvédelmi szabályok megsértéséért.

A vállalat figyelmen kívül hagyta az érintett személyek alapvető jogait és szabadságukat fenyegető kockázatoknak tette ki őket

– írja az adatvédelmi bizottság határozata.

A Politico szerint ez az eddigi legnagyobb bírság, amelyet az EU általános adatvédelmi rendelete alapján valaha kiszabtak.

Emellett felszólították a vállalatot, hogy ne továbbítsa a Facebook európai felhasználóitól gyűjtött adatokat az Egyesült Államokba.

A cég most öt hónapos határidőt kapott arra, hogy állítsa le az adatszolgáltatási tevékenységet, fél évet pedig arra, hogy az uniós állampolgárok átadott személyes adatainak jogellenes feldolgozását és tárolását leállítsa Amerikában.

Ez egyébként nagy nyomást helyez az amerikai hatóságokra is, akiknek egyre nehezebb dolguk van arról dönteni, hogy a technológiai vállalatok milyen személyes adatokat továbbíthatnak az USA-ba.

  • A döntés csak a Facebookra vonatkozik, a Meta többi alkalmazására – így az Instagramra és a WhatsAppra – nem.
  • A legutóbbi nagy bírság az Amazonra kiszabott 280 milliárd forintos büntetés volt a túlságosan személyre szabott hirdetések miatt.

A techóriás közölte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, és nem lesz fennakadás a Facebook szolgáltatásában az Európai Unióban.

Csalódott, hogy kiemelték, amikor ugyanazt a jogi mechanizmust használja, mint több ezer más vállalat, amely Európában szeretne szolgáltatásokat nyújtani

írták, kiemelve, hogy a döntés hibás és indokolatlan.

Ismét tömeges elbocsátás lesz az egyik techóriásnál

„Ez a nagy aggodalom és bizonytalanság időszaka” a Meta ügyvezetője szerint, ahol többezer munkavállalónak mondtak fel az elmúlt időszakban. → Most indul a következő kör.