Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megszólalt a kormány a Microsoft-botrányban, de tagadták az érintettségüket. "Az amerikai hatóságok Microsoft elleni eljárásában a magyar kormánynak, és a magyar parlamentnek nincs sem hatásköre, sem bővebb információja, ilyen információkat senki sem közölt. A magyar kormány a Microsoft-szoftvereket is szabályos közbeszerzési eljáráson, versenyeztetés keretében szerzi be" - válaszolta Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár az MSZP-s képviselő Harangozó Tamás írásbeli kérdésére.

A botrány lényege, hogy 25 millió dollárt kell fizetnie a Microsoftnak bírságként az USA-ban, amiért a cég megszegte a vesztegetés elleni szövetségi törvényt. Ebből 8,75 millió dollárt (2,6 milliárd forintot) azért kell fizetnie a Microsoftnak, mert a cég magyarországi leányvállalata korrupciós pénzekre használta a bevételei egy részét.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet (OFI) is érintettek a Microsoft (MS) magyarországi vesztegetési ügyében.

Mindeközben a magyar hatóságok azt közölték, nincs tudomásuk arról, hogy bűncselekmény történt volna, ezért nem nyomoznak, majd Polt Péter legfőbb ügyész ígéretet tett rá, hogy elkérik a nyomozati anyagokat az amerikai hatóságoktól.

Múlt csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészség bejelentette, hogy az ügyben a feljelentés kiegészítését rendeltek el. A magyarországi csalási ügy miatt az Európai Unió Csaláselleni Hivatala (OLAF) is vizsgálatot indított.