Microsoft: támadás ért több vakcinafejlesztő céget

Észak-koreai és orosz kibertámadás érhetett több, koronavírus vakcinát fejlesztő céget - írja a The Verge a Microsoft blogbejegyzése nyomán.
Szász Péter, 2020. november 14. szombat, 18:57
Fotó: Pixabay

A cég szerint a támadást hét amerikai, kanadai, francia, indiai és dél-koreai vezető gyógyszercég ellen követték el. Ezek olyan vállalatok, amelyek a vakcinafejlesztés különböző stádiumaiban vannak - olvasható Tom Burt, a Microsoft ügyfélbiztonsági alelnökének bejegyzésében.

A technológiai óriás nem nevezte meg a gyógyszercégeket és azt sem árulta el, hogy sikerült-e bármilyen adatot ellopni tőlük. Ugyanakkor felajánlotta segítségét a vállalatoknak.

A Microsoft szerint a támadások nagy részét sikerült visszaverni - olvasható a The Verge cikkében.

A hackerek különböző módszereket alkalmaztak a támadások során, hogy az érzékeny adatokat megszerezzék. Burt szerint ezeket a támadásokat minden civilizált társadalomnak el kell ítélnie.

A blogbejegyzés emlékeztet arra, hogy az elmúlt időszakban több kibertámadást is végrehajtottak már a covid-járvánnyal összefüggésben. Nemrég zsarolóvírussal támadtak több amerikai kórházat és egészségügyi intézményt. Még korábban a cseh Brno Egyetemi Kórházat, a párizsi egészségügyi rendszert, több spanyol és thaiföldi kórházat is támadás alá vettek hackerek.

A Microsoft nemrég arra szólította fel a kormányokat, hogy erősítsék meg az egészségügyi intézmények nemzetközi jogi védelmét és ne csak akkor lépjenek, ha a kibertámadások mögött kormányok állnak, hanem akkor is, mikor olyan bűnözői csoportok, amelyek működését a kormányok elnézik vagy éppen segítik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hamupipoke, 2020.11.16 18:49

Micsoda badarság! Kár hogy napi.hu részt vesz benne. Pedig komolynak tekintettem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Lehner.geza@gmail.com, 2020.11.15 11:36

"A technológiai óriás nem nevezte meg a gyógyszercégeket és azt sem árulta el, hogy sikerült-e bármilyen adatot ellopni tőlük." Vagyis azt mond amit akar, mint az EU-s jogállami rettegők. Valószínűbb, hogy ők a hackerek, csak elővágtak, hogy elfoglalják a kommunikációs teret. Komcsi 1x1 ki lepődik meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.11.15 00:41

Hát ez a hír furcsa.
Észak-Korea miért kémkedne, ha ott állítólag nincs is koronavírus.
Ruszkik aki meg már 3 koronavírus vakcinát is kifejlesztettek. Minek kell nekik kémkedni, ha az ő vakcinájuk a 92%-os hatékonysággal rendelkezik ami veri a Pfizer készítményét.
Érti ezt valaki?
Vagy a ruszkik tudják, hogy az ő készítményük mégsem az igazi? (Szijjártó Peti olvastad te is ezt a hír? Elgonodolkoztál ezen, hogy hogy is fordulhat ilyen elő?) Észak-Korea meg azért kémkedik, hogy bebiztosítsa magát ha mégis megjelenne a vírus?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html