Milliárdokból kutathatnak a magyar tudósok

Megjelentek a 2018. évi pályázati felhívások a felfedező kutatásokhoz: 12 milliárd forintért versenyezhetnek a szakemberek. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal programjainak fele fiataloknak szól - derül ki a szervezet közleményéből.
Szabó Dániel, 2018. január 8. hétfő, 10:49
Fotó: Napi.hu

Az elnyerhető források a természeti és társadalmi jelenségek megismerését célzó, új módszerek, eljárások kidolgozását megalapozó projekteket, valamint a fiatal kutatók tudományos pályájának elindítását, illetve a nemzetközi kutatási programok kezdeményezését ösztönzik. A minél hatékonyabb pályázás érdekében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a szokottnál korábban tette közzé pályázati felhívásait - közölte a szervezet.

Az elnyerhető forrásokat hazai költségvetési forrásból biztosítják. Egyaránt pályázhatnak a kutatói életpályát megkezdő posztdoktorok, az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók, valamint a tapasztaltabb kutatók is. A nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási projektek létrehozását külön pályázat ösztönzi. A phd-soknak 1,5 milliárd, a nemzetközi kutatási projektekre 1 milliárd forintot szánnak.

Várhatóan még januárban megjelenik, további 1,2 milliárd forinttal emelve a felfedező kutatások 2018-as támogatási keretösszegét az a felhívás, amelyre a jelentős nemzetközi hatású eredményeket elért kutatók pályázhatnak, akik tudományos közleményükkel a szakterületük felső 5 százalékába tartozó idézettséget értek el a megjelenést követő két éven belül - írja közleményében a szervezet.

Tavaly összesen ötvenkét kutatócsoport nyert el összesen egymilliárd forint támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFI).

A nyitókép forrása: Pexels/Startup Stock Photos.

HOZZÁSZÓLÁSOK