Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Először mindenképpen a hazai piacon kell az ötletet validálni - mondta Bacsányi Ádám a Renditől. Egyetértett ezzel Bohner Tamás, a Drukka Startup Studio képviseletében. Magyarországon kell egy pilot időszak, ahol kiderül, hogy mennyire életképes az ötlet. Ezt követően lehet külföldre lépni. Ez a modell működik, hiszen ha egy üzleti modell nem működik Magyarországon, akkor az külföldön sem fog - mondta Bohner.

Mi lassan egy éve dolgozunk a külföldi terjeszkedésen és tény, gördülékenyebb lenne a történet, ha például lenne Berlinben is egy irodánk - mondta Töreky Bence a Tickethingtől, aki szerint éppen ezért elképzelhető, hogy a jövőben ezen a területen is előrelépnek.

Bohner szerint két fontos eleme van a piacra lépésnek: az első a magyar működés megkezdése, amihez nagyon sok kudarc kötődik, a második pedig a nemzetközi piac. Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert csak a magyar piacra építve nem lehet startupot grundolni. "Nem arról szól a történet, hogy lefordítjuk a honlapot és dől a pénz. Ehelyett a piac meghatározó szereplőivel kell megállapodni, az legtöbbször B2B az első lépés, akkor is, ha a cég B2C modellben dolgozik" - mondta Bohner. (Komoly sikert ért el egy magyar startup.)

Nagy odafigyelés kell

"A Rendi megpróbálkozott a külföldi piaccal, vagyis Lengyelországgal. Eközben minden létező hibát elkövettünk. A legegyértelműbb, hogy ott kell lenni a helyszínen. Kell egy országmenedzser, ezt a munkát itthonról nem lehet elvégezni. Ez főleg az első hónapokra igaz, utána lehet itthonról is tevékenykedni." - jelentette ki Bacsányi. Mint mondta, a régióban egyedül Lengyelországban van konkurenciájuk, ezért döntöttek úgy, hogy ott próbálkoznak először. "A háztartási takarítás nagyon bizalmi üzlet, így kell, hogy legyen bizalom a brand irányába.

Ügynökségekkel beszéltünk, mi legyen az üzenet, de nem volt konkrét elképzelés, ezért sok tárgyalás elakadt. Mélyreható kutatás szükséges akár a régióban is, hogy feltárja a kulturális különbségeket. Enélkül nem lesz siker" - mondta Bacsányi.

Töreky ehhez azt tette hozzá, hogy az első meglepetés azt okozta, hogy Lengyelország kivételével a térségben nincs nagy piac, így most a következő cél Németország. "Ez azzal jár, hogy havonta egyszer ki kell járni és úgy kell csinálni, mintha német cég lennénk" - mondta Töreky.

Tévedni nem sokszor lehet

"Sokszor az első ötletek 90 százaléka a kukában landol és csak 10 százalék az, ami valóban használható" - adott képet a külföldre lépés nehézségeiről Bohner, aki szerint más működik egy Rendinél és más egy Tickethingnél, hiszen minden cég más és más. "Együttműködés nélkül viszont biztosan nem fog működni. El kell járni külföldre, kapcsolatokat kell építeni, ez segít a leginkább. Ehhez tény, hogy pénz kell, de ezt például akár a kereskedőháztól is be lehet szerezni. A pénz fontos, hiszen külföldön sokkal kevesebb tered van tévedni."

"A konferenciákra járkálásoknak nem voltam híve, de egyszer voltunk a szlovén fővárosban, ahol az esti sörözés részeként beszélgetésbe elegyedtünk egy brit üzletemberrel, így meghívást kaptunk egy londoni konferenciára. Megvolt a pofavizit, így már sokkal könnyebb. Ugyancsak nagy lehetőség, amit itthon kevesen használnak a LinkedIn. Ha már van két közös ismerősünk, akkor válaszolni fog, akkor is, ha Amerikában él" - tette hozzá Töreky.