Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németh Tünde, a 112-es segélyhívóvonal vezető operátora a köztévének elmondta: munkahelye átlag 6-8 ezer hívást fogad, de ennek eloszlása nagyon változó. A hívásszám attól függ, fizetés előtti vagy utáni napról, hétvégéről vagy bármilyen ünnepnapról van-e szó.

Az azonban állandó adatnak tűnik, hogy a napi 8 ezer hívás 70 százaléka fals. A leggyakoribb ok, hogy valakinek csak benyomódik a zsebében a telefon, de előkelő helyen szerepelnek a mentálisan sérültek és a magányos öregek is. Sokszor előfordul az is, hogy a gyerekeknek otthon odaadják a telefont.

A rendőrökhöz nem jut el a felesleges hívás

A 112 a mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket is riasztja, ha kell. Két központ működik, Szombathelyen és Miskolcon, amelyek az egész országból fogadják a hívásokat. Itt szűrik meg a felesleges hívásokat, a rendőrökhöz a tűzoltókhoz már csak azokat engedik át, amelyek valóban komoly segélykérések.

Hablicsek Nikoletta, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) főosztályvezetője szerint mivel nekik már csak az indokolt hívásokkal kell foglalkozniuk, sokkal gyorsabban és professzionálisabban tudnak reagálni, mint korábban, amikor minden hívást nekik kellett kezelniük.

Tudják, kik voltak a telefonbetyárok

Amikor a 112-höz mobiltelefonról érkezik hívás, a rendszer a cellainformációk alapján, vagyis párszáz méteres pontossággal azonnal jelzi a hívó helyét. A televízió riportja szerint fontos tudni, hogy a rendszer pontosan jelzi, melyik településen, milyen hívószámról jönnek az operátorokat fölöslegesen feltartó hívások. Az ezzel szórakozóknak az indokolatlan segélyhívásért 150 ezer forintig terjedő pénzbírság jár, de ezt telefonbetyárkodó gyereken vagy beteg embereken nem hajtják be, csak rosszindulatú felnőtteken.

Viszont akár börtönbüntetésre is számíthat az, aki olyan hamis bejelentést tesz, amire megmozdulnak a hatóságok. Például egy meg nem történt balesetről szóló hamis hívás, a hatóság félrevezetésének minősül. Azt, aki a hazugságaival bombariadót okoz, közveszéllyel fenyegetésért vonják felelősségre.

A rosszindulatú bejelentők sokszor azt hiszik, hogy nem tudják azonosítani őket, mert nyilvános fülkéből telefonálnak. A valóságban a rendszer a vezetékes hívásoknak is azonnal jelzi a pontos helyét, így a fenyegetőket sokszor már a fülkéből kilépve elfogják. Az is téves elképzelés, hogy a SIM kártya nélküli mobilokat nem látják, mert hogy a 112-őt SIM kártya nélkül is lehet hívni. A cellainformáció és a telefon egyedi azonosítója, az úgynevezett IMEI szám azonban ekkor is látszik.