Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre erősebb a verseny a mobilparkolási piacon, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nek már 10 olyan partnere van, amely ilyen szolgáltatást kínál. Közülük 9-nek van applikációja, de van olyan amelyik csak egy bizonyos gépjárművédelmi rendszerrel együtt működik.

A kőkorszaki automatás-aprós megoldás mellett már az sms-es parkolás is rugalmatlan az applikációkhoz képest.

Utóbbikaban kártyával vagy előre feltöltött egyenleggel lehet fizetni, az automatikus helymeghatározás alapfunkció, jobban nyomon követhetjük aktuális parkolásunkat, nem beszélve arról, hogy figyelmeztetnek minket, ha le kell állítani azt.

Az alkalmazásokat folyamatosan finomhangolják, a Simple a napokban frissült pár új funkcióval:

  • Több rendszámot lehet regisztrálni és meg lehet adni alapértelmezett autót is.
  • Az app emlékeztet, ha közeledünk az autóhoz.
  • Gyorsindító widget érhető el Androidos készülékekhez.
  • Zónahatár közelében a program felkínálja a sofőrnek, hogy eldöntse, melyik zónában parkol.

Ez utóbbi talán a legfontosabb fejlesztés, mert a rendszer azon rugalmatlanságát, hogy aki tévedésből más, közeli zóna automatájánál vesz jegyet megbüntetik ezek az applikációk sem tudják automatikusan és teljes biztonsággal kiküszöbölni, marad a manuális beállítás.

Ez a funkció jól működött az I. kerületben a Fő utcában, amelynek más kódja van, mind a mellékutcáknak. Itt manuálisan kellett választani a 3016 és a 3011-es zóna között.

Maga a parkolás két lépésben történik:

Az első lépésben a rendszámot kell megadni, ha nincs alapértelmezett autó, majd a zónát kell jóváhagyni. Itt látszik, hogy mennyi az óránként fizetendő díj, meddig kell fizetni, mennyi a minimális díj és a maximális parkolási idő.

A fizetésnél az applikáció a maximális parkolási díjat zárolja a számlán, plusz a 70 forintos tranzakciós díjat, amely 20 forinttal ugyan több, mint ha például a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. saját appját használja valaki, de például egyes mobilszolgáltatók díjánál lényegesen alacsonyabb.

A parkolás elindítása után látjuk az eltelt időt és az aktuálisan fizetendő összeget is, a végén pedig e-mailben kapunk egy nyugtát a tranzakcióról

Az applikáció bőven hozza azt, amelyet egy átlagos autós elvár ha gyorsan szeretne parkolni, regisztrálni pedig bármely bank kártyájával lehet.

Hamarosan újabb fizetős zónák jönnek a XI. kerületben és Zuglóban - ahol igazán kiszúrtak az autósokkal -, illetve a XII. kerületben is kiterjeszthetik a időszakot 20:00 óráig. Egyre több pesti kerületben kell majd fizetni a nagykörúton kívül is és Budán is "kúsznak" kifelé a területek. Díjat egyre több vidéki városban kell fizetni és borítékolható, hogy a zónák területe is növekszik majd a jövőben. Így aki nem szeretné a saját idejét és pénzét rabolni, jobban jár, ha választ egy applikációt a kínálatból.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.